Ook Binnen-Mongolië overdreef haar economische cijfers

Door Jan Jonckheere op 8 januari 2018

Zoals voorheen de provincie Liaoning heeft nu ook Binnen-Mongolië toegegeven de economische cijfers vervalst te hebben. De cijfers van het maakwerk werden in 2016 met 40% overdreven en de fiscale inkomsten met 26%. Infrastructuurprojecten in de regio werden geschrapt.

Metroaanleg in Baotou geschrapt

In januari vorig jaar gaf de provincie Liaoning toe dat haar steden en arrondissementen tussen 2011 en 2014 gesjoemeld hadden met hun belastingontvangsten. Nu heeft een tweede grote regio toegegeven economische en fiscale gegevens opgeschroefd te hebben en beloofd om het aangaan van leningen te verlichten door het stoppen van dure openbare projecten. Na een tweedaagse economische vergadering vorige week gaf het bestuur van Binnen-Mongolië toe dat haar cijfers voor 2016 qua nijverheidsproductie 40% naar beneden bijgesteld dienen te worden en dat het inkomen door belastingheffing in werkelijkheid 26% lager waren dan eerst aangegeven.

De bekentenis komt er nadat de nationale overheid van schuldenafbouw een topprioriteit maakte voor de komende 3 jaren. De vergadering in Binnen-Mongolië bevestigde voor de eerste keer dat de regering de 30 miljard kostende metrobouw in nijverheid stad Baotou heeft geschrapt. Volgens Xinhua bevestigde de vergadering ook dat nog 3 andere metrolijnen namelijk te Hohhot opgeschort werden. Dit was eveneens het geval voor een autosnelweg tussen Hohhot en Ordos. Volgens het blad Caixin heeft Binnen-Mongolië voor in totaal 50 miljard aan investeringen geschrapt.

Bezorgdheid om de schulden hebben ratingbureaus Moody’s en Standard & Poor’s vorig jaar er toe aangezet om de kredietbeoordeling van China te verlagen. Volgens het ministerie van Financiën bedraagt de schuldenberg 16.600 miljard yuan. Caixin vermeldt nog dat het departement van Financiën in Binnen-Mongolië gestopt is met prioriteit geven aan groeicijfers voor de lokale besturen. De cijfers gelden ook niet meer als factor bij het beoordelen van de politieke verantwoordelijkheden. Xinhua rapporteert dat na de correcties het regionaal inkomen in 2017 170 miljard zou bedragen en dat is 14,6% meer dan in 2016.

Bronnen: SCMP, Caixin

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

2 Reacties op “Ook Binnen-Mongolië overdreef haar economische cijfers”

  1. Frank Willems

    Het nationale bnp wordt niet berekend door de provinciale bnp’s op te tellen, maar volgens een aparte berekening. Dat provincies hun bnp te hoog inschatten heeft dus geen gevolgen voor het nationale bnp. Waarnemers gaan er meestal van uit dat dit cijfer wel betrouwbaar is, en de meeste jaren zelfs licht onderschat.

    #70042
  2. hahaha

    Maar als alle provincie hun bnp te hoog inschatte kan het ook zijn dat de nationale nu ook te hoog inschatte. Wat wordt wel berekend bij de bnp. Zoals illegale kraampje verkoper of illegale krotten huis verhuurder. Worden zulke illegale economie ook meegerekend bij de bnp. Paar jaar geleden had Italië een zeer slechte bnp tot dat al hun illegale economie erbij legaliseerde.

    #70049

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief