Opnieuw terreur in Xinjiang, tientallen slachtoffers (upd)

37 burgers zijn gedood en 13 gewond bij een terreuraanval, eerst op werknemers van de overheid en daarna op leden van de bevolking in Xinjiang. Ook 59 aanvallers werden door de politie neer geschoten. 215 anderen werden gearresteerd.

250px-China_Xinjiang_Kashgar.svgVolgens de politie heeft een bende met messen en bijlen gewapende personen een politiebureau overvallen. Daarna zijn ze verder getrokken naar overheidsgebouwen in twee stadsgebieden, intussen een aantal mensen uit verschillende bevolkingsgroepen neerstekend en voertuigen vernielend. De stadsdelen waar dit voorviel zijn Elixku en Huangdi, in Shache, een onderdeel van de prefectuur Kashgar (ook wel Kashi genoemd). Kashgar ligt in het uiterste westen van China, in een gebied dat grenst aan Tadzjikistan en Kirgizië. Volgens officiele cijfers werden 37 burgers door de terroristische aanval gedood en werden 13 anderen gewond. De politie schoot van haar kant 59 terroristen neer en arresteerde 215 anderen. 31 voertuigen werden bij de aanval vernield en 6 brandden uit.

Precedenten

Aidkahmoskee in Kashgar

Aidkahmoskee in Kashgar


Vreemd genoeg is het nieuws pas een dag later bekendgemaakt. Vooral westerse journalisten hebben daar vragen bij, maar het blijft gissen naar de precieze reden. Via lokale media is er aanvullende informatie gekomen, afkomstig zowel van de plaatselijke overheid als van getuigen op straat. In de namiddag zou een bus zijn gekaapt om de aandacht van de politie af te leiden en kort daarna zou de moordende tocht in de wijken zijn begonnen. Als dat klopt is het een verdere aanwijzing voor de stelling van de politie dat het om een georganiseerde en opzettelijk voorbereide actie ging. Het onderzoek naar de ware toedracht loopt nog. In Shache (ook wel Yarkand genoemd) wonen hoofdzakelijk Oeigoeren. Er was daar al eerder terroristisch geweld. In Xinjiang en ook al een paar keer in andere delen van China neemt het aantal geweldsmisdrijven tegen de bevolking en de politie, gepleegd door bewapende bendes, toe. De plegers zijn Oeigoeren die banden hebben met separatistische bewegingen, meestal met een extreem religieuze inslag.

Wat zit er achter dit geweld?

De uitleg van ballingenorganisaties is ook nu weer dat de cultuur en de religie van de Oeigoeren worden onderdrukt. Nu bijvoorbeeld verwijzen ze naar de beperkingen die hier en daar in Xinjiang aan bepaalde groepen werden opgelegd bij het houden van de Ramadan (beperkingen die voor moslims in andere delen van China niet gelden, zie foto). In de rest van China konden moslims in vrede het einde van de Ramadan, Eid al-Fitr of Suikerfeest, vieren. De hevig gewelddadige incidenten in Kashgar hebben plaatsgevonden aan het eind van de islamitische vasten. Ook zou de Turkse minderheidsgroep niet genoeg delen in de vruchten van de ontwikkeling. De Chinese overheid en de CPC, die in de autonome regio Xinjiang uiteraard ook Oeigoerse ambtenaren en kaderleden telt, stelt echter dat de gewelddadige acties enkel bedoeld zijn om het separatisme te bevorderen en haat te zaaien tussen de bevolkingsgroepen. Deze aanval vond bijvoorbeeld plaats tijdens de tiende uitgave van de Kashi Central & South Asia Handelsbeurs, een commercieel evenement dat investeringen en technologiebedrijven moet aantrekken om de economie een boost te geven. De beurs is eerder beëindigd dan de bedoeling was. Dat is volgens officiële media een teken dat deze personen de ontwikkeling juist willen saboteren en de burgers angst willen aanjagen.
Wu Sike, de speciale Chinese gezant voor het Midden Oosten, had tijdens de internationale persconferentie na zijn terugkeer uit het gebied, ook gesproken over extremisten uit Xinjiang. Zij waren volgens hem naar Syrië en Irak getrokken om er aan de zijde van ISIS te vechten. Voor diegenen die niet daar zouden blijven, maar terugkeren naar China was het een terrein waar ze werden opgeleid. Wu riep betrokken landen op om niet met twee maten te meten en elkaar te steunen in de strijd tegen het terrorisme. Hij schatte het aantal Chinese staatsburgers dat ‘Syriëstrijder’ was geworden op 100. Wu baseerde dat op berichten in de media en had Xinjiang ook aangekaart in Turkije. De meeste Chinezen die strijden of zich laten trainen in het Midden Oosten zijn volgens de gezant Oost-Turkestaanse elementen, met andere woorden Oeigoeren. Veel Oeigoerse ballingen wonen in Turkije, een land met een verwante taal en cultuur.

Moslims in Beijing vieren eind Ramadan

Moslims in Beijing vieren eind Ramadan


Bronnen: Xinhua, SCMP, Global Times, BBC, Japan Times,
Global Times (staatsmedium met een ruimere redactionele vrijheid) geeft het volgende overzicht van terreuraanslagen van de laatste jaren in China http://www.globaltimes.cn/lazy-pack/counter-terrorism/index.html

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Opnieuw terreur in Xinjiang, tientallen slachtoffers (upd)

  1. De oorzaken van het terreur in Xinjiang hebben historische, geopolitieke en vooral religieuze componenten. Alleen op basis van het streven naar vreedzame coëxistentie kan men uit de impasse komen. Vreedzame coëxistentie is een begrip die men niet kent onder de (fanatieke) christenen, islamieten en joden. Hun geloof is het geloof in het bestaan van één god en hun god is de ware universele god. Al de rest moet bestreden worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *