Overlevingsexperiment ‘180 dagen op Mars’ afgerond

Vier Chinese vrijwilligers hebben gisteren een overlevingsexperiment beëindigd. Zij leefden een half jaar in een krappe ruimtecapsule. De proef ging over de haalbaarheid van een reis naar Mars.

overlevingsexperimentVier Chinezen leefden 180 dagen (6 maanden) samen in een afgesloten ruimtecapsule in Shenzhen. De verblijfplaats en de technologie waren geïnspireerd op die in een Shenzhou-ruimteschip.

Op elkaars lip?

De gesimuleerde dagen duurden voor de deelnemers 39 minuten langer dan die op aarde. Dat is ook het geval op Mars. Er hadden zich meer dan 2000 kandidaten opgegeven. Daaruit was een team van vier geselecteerd: drie mannen en een vrouw. Een twintigtal wetenschappelijke instellingen uit binnen- en buitenland zijn bij het experiment betrokken. Naast Chinese instituten doen bijvoorbeeld mee: het Duitse Centrum voor lucht- en  ruimtevaarttechnologie en de Amerikaanse universiteit van Harvard. De opdracht was om te onderzoeken wat het verblijf in een hermetisch afgesloten ruimte doet met je. De vrijwilligers deden waarnemingen op het gebied van fysiologie (lichamelijke functies), bioritme, slaappatroon en geestelijk welbevinden. Ook werden er 635 onderdelen getest. De capsule die de deelnemers bewoonden was 370 vierkante meter groot, iets kleiner dan een basketbalveld.

Voor lichaam en geest

De vier gingen verder na op welke manier je voedsel, water en zuurstof in beperkte omstandigheden gezond kunt gebruiken en recyclen. Zij kweekten in hun capsule 25 verschillende planten zoals tarwe, gewone aardappelen, bataten (zoete aardappelen), sojabonen, pinda’s, sla, eetbare amarant, aardbeien en Chinese kool. Zij deden tai chi om zich te ontspannen en dat werkte naar het schijnt erg goed. Tong Feizhou, een van de vrijwilligers en een researcher van het Astronautencentrum van China bevestigde dat. Zij zei verder dat er pas na de analyse van de statistieken definitieve conclusies mogelijk waren. Wu Shiyun, die vrij ongedeerd uit het overlevingsexperiment kwam, had bij het naar buiten komen ‘vooral zin in een warm bad en een lekkere vismaaltijd’.

Follow-up

overlevingsexperimentDe vier vrijwilligers worden nu een maand lang in medische observatie gehouden. Hun experiment begon op 17 juni. Andere onderzoekers nemen het werk nu over. Zij zullen data verzamelen en nog meer proefnemingen verrichten op basis van de resultaten die door de vier zijn doorgegeven. Het is de bedoeling belangrijke informatie op te doen om te zien hoe een langdurig verblijf op een andere planeet en grote ruimtereizen in leefbare omstandigheden kunnen verlopen. Li Yinghui, die de technische leiding heeft van het overlevingsexperiment, sprak van een compleet succes. Li is een wetenschapper van het Project voor Bemande Ruimtevluchten van China.
People’s Daily, Xinhua, Shanghai Daily, BBC, CCTV
video
https://www.youtube.com/watch?v=-mmf33obfZ8
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *