Overstromingen treffen vele Chinese regio’s - chinasquare.be | chinasquare.be

Overstromingen treffen vele Chinese regio’s

Door Dirk Nimmegeers op 20 juli 2018

De overheid zal extra middelen inzetten voor de hulpverlening bij overstromingen in het westen van China. Het onheil heeft de aandacht van de hoogste autoriteiten.

overstromingenDoor overvloedige regens waren er langs de rivieren overstromingen die bruggen en gebouwen vernielden en daardoor allerlei wegen blokkeerden.

Twee provincies hardst geraakt

In de provincies Sichuan en Gansu heeft de dagenlange regenval het meeste wateroverlast veroorzaakt. Er werden daar 2 miljoen mensen getroffen. Tot nog toe zijn er 15 doden gevallen, en nog een aantal mensen is vermist. Om te voorkomen dat het dodental stijgt werden in beide provincies in totaal 130.000 burgers geëvacueerd. De totale directe economische schade zou in die regio alleen op bijna 4 miljard yuan (500 miljoen euro) kunnen komen.

Ook elders

Uiteraard zijn gevaren en effecten verder het grootst in naburige westelijke provincies. In de stadsprovincie Chongqing moesten 80.000 burgers tijdelijk hun woning verlaten. Verder was de nood hoog in Shaanxi. Ook in andere streken zijn er overstromingen of wordt er alarm geslagen. Vooral de stroomgebieden van de rivieren Jangtse, Huanghe, Jialing, Tuojiang en Fujiang zijn al de hele maand juli gevarenzones. Zelfs in het normaal gesproken droge gebied van Binnen-Mongolië waarschuwde de meteorologische dienst voor mogelijke hevige regenval en rampzalige effecten.

Financiële noodhulp

De afgelopen dagen is een rampenplan van niveau 4 afgekondigd in Sichuan en Gansu. De 170 miljoen yuan (21,4 miljoen euro) extra noodhulp die de ministeries van Financiën en van Rampenbestrijding beschikbaar stellen, gaan onder andere naar de hervestiging en wederopbouw.

Dringende overheidsoproepen

overstromingenHet is duidelijk dat het seizoen van overstromingen en tyfoons is aangebroken. De overheid, met Xi Jinping voorop, heeft aan de regio’s die doorgaans het meeste te lijden hebben ook gevraagd de nodige maatregelen te treffen. Bevoegde instanties moeten dus vooruitziend, snel en doeltreffend handelen. Xi heeft opgeroepen tot extra inspanningen en een aanpak die de levens en de eigendommen van de bevolking centraal stelt.

Bronnen: Xinhua, Reuters

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief