Een Chinese e-batterijfabriek in Duitsland

Premier Li Keqiang bezoekt gedurende één week Bulgarije en Duitsland. In Bulgarije nam hij deel aan de zevende top van China met de 16 landen uit Oost- en Centraal Europa. Hij is in Duitsland voor de vijfde jaarlijkse economische top met de regering en dit in het vooruitzicht van de China-EU-top in Beijing volgende week. De Chinese batterijproducent CATL investeert 240 miljoen euro in een fabriek voor 600 personen waarvan de elektrische batterijen door BMW worden afgenomen.

Premier Li bezoekt expo over 16+1

Premier Li Keqiang zette de toon net voor zijn afreis toen hij EU-Commissievoorzitter Juncker opbelde. Li Keqiang zei Juncker ten volle de Europese eenmaking te steunen. Hij stelde hem ook gerust dat de Chinese samenwerking met de 16 landen uit Oost- en Centraal Europa niet bedoeld is om Europa te verdelen, maar dat dit complementair is aan de betrekkingen tussen China en de EU. Hij verzekerde dat China alle EU en internationale regels wil respecteren en dat Europese ondernemingen welkom zijn om voor een win-win samenwerking te gaan. Commissievoorzitter Juncker verklaarde dat alle EU-leden een politiek voor het multilateralisme willen voeren en dat de EU met China één sterke stem wil laten weerklinken ter verdediging van de vrijhandel. Overigens wil de Unie de coördinatie versterken met China op de domeinen zoals de verdragen over bilaterale investeringen en over de klimaatwissel maar ook op het vlak van luchtvaart. Dit jaar valt overigens de vijftiende verjaardag van het globaal strategisch partnerschap tussen de EU en China.

Bulgarije

Li Keqiang kwam donderdag in Sofia aan voor de top van de 16+1 landen. Vanuit West-Europa wordt deze samenwerking met achterdocht bekeken. Sommigen vrezen dat het een springplank is om de rest van Europa te veroveren. Anderen vinden dat deze besprekingen de as Duitsland-Frankrijk dwarsbomen. Tijdens dit eerste bezoek van een Chinees premier sinds 18 jaar, ontmoette Li vrijdag de Bulgaarse leiders. Premier Li Keqiang schreef in twee Bulgaarse kranten dat de bilaterale handel tijdens de tien laatste jaren verdubbelde en dat de Bulgaarse uitvoer naar China verzesvoudigde. China werd de derde handelspartner van Bulgarije en de tweede uitvoermarkt buiten Europa. Li verklaarde zich voorts bereid om het Chinese zijderoute initiatief af te stemmen op de Bulgaarse ontwikkelingsstrategie.

Groepsfoto leiders 16+1

Zaterdag nam Li deel aan de top met de 16 landen uit Centraal en Oost-Europa. Eerder was hij daarvoor al in Roemenië, Servië, Litouwen en Hongarije geweest. Li riep op tot een plan op lange termijn om de handel evenwichtiger te maken. China is immers voorstander van de invoer van concurrentiële producten zoals vlees, melkproducten, rozenolie, amber en kristal. Naast de besprekingen met Oost-Europese leiders was er ook een expo en een zakelijk forum met 1000 zakenlui uit de diverse landen. Omdat de Bulgaarse premier interesse toonde voor een vertaalrobot die onmiddellijk vertaalde uit het Chinees naar het Bulgaars, kocht premier Li de robot van de exposant en schonk hem aan premier Borissov. Uit Chinese douanestatistieken blijkt dat de handel met de 16 landen vorig jaar met 15,9 % steeg tot 67 miljard dollar. De vrachtspoorweg tussen China en Europa kende tot maart al meer dan 7600 trips. Tussen 2012 en 2017 verhoogde het aantal Chinese toeristen van 280.000 tot 930.000.
Ook de Bulgaarse premier Boyko Borissov beaamde dat de bedoeling van het 16+1 mechanisme niet is om de Europese Unie te verdelen, maar integendeel het minder ontwikkelde Zuidoost-Europa en de Balkan op het niveau te tillen van het meer ontwikkelde West-Europa.

Duitsland

Na zijn bezoek aan Sofia vloog premier Li naar Duitsland waar hij de jaarlijkse economische dialoog met de Duitse regering zal voeren. Merkel en Li Keqiang zullen ook een Forum bijwonen over de economische en technologische samenwerking tussen hun beide landen. Li zal wellicht proberen af te tasten hoever de EU wil gaan om zich samen op te stellen tegen het protectionisme van de Amerikaanse president Trump. China wil graag een gemeenschappelijke opstelling bereiken op de twintigste top met de EU die op 16 en 17 juli in Beijing plaats vindt.
Li Keqiang beloofde in Sofia ook dat China zich verder zal openen bijvoorbeeld de financiële sector, dat het minder invoertaksen zal opleggen bijvoorbeeld op auto’s en dat er een betere markttoegang komt voor buitenlandse bedrijven. Valt dus nu te bezien hoe kanselier Merkel denkt over deze beloften. Het Verband der Chemischen Industrie roept China op om van de scherpere handelsconflicten gebruik te maken om zijn markten verder te openen en zo een voorbeeld te tonen voor de vrije wereldhandel.
Kers op de taart van Lis bezoek aan Duitsland is de belofte van de Chinese batterijproducent CATL om in Erfurt een fabriek van 240 miljoen € te bouwen waarvan de batterijen grotendeels zullen afgenomen worden door BMW. BMW werkt sinds 2011 met CATL samen, maar ook met Samsung.  De autobouwer beloofde de komende jaren voor 4,7 miljard $ batterijen af te zullen nemen.  Voorzitter Duesmann hoopt dat ook andere autobouwers in de Erfurt- fabriek zullen investeren die werk zal bieden aan 600 personen. Naar verluidt zijn ook Daimler en Volkswagen geïnteresseerd. Concurrent Tesla gebruikt Japanse batterijen van Panasonic. CATL is met 17% van de markt, de grootste wereldwijd. Zowel Merkel als Duesmann gaven ruiterlijk toe dat Europa de technologie hierover nog niet bezit. Het Duitse Bosch heeft een plan hierover laten varen omdat het bijbenen 20 miljard euro zou kosten.
Bij de andere akkoorden behoort een MoU over samenwerking tussen Alibaba Cloud en Siemens MindSphere over  de ontwikkeling van het Internet of Things in de Chinese industrie, een akkoord over zelfsturende voertuigen en verder samenwerking tussen de winkelketen Suning en SAP. BASF zal na 2023 nog voor 10 miljard euro investeren in Guangdong. China heeft bevestigd dat de weduwe van dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo Liu Xia naar Berlijn gevlogen is om er zich medisch te laten verzorgen.  Ze leefde sinds 2010 onder huisarrest.
Bronnen FT, Global Times, China.org, donaukurier.de, reuters, handelsblatt, lemondedelenergie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *