'Telecomfraude in China beter aanpakken in het land zelf'

De politie van Maleisië heeft zaterdag 97 verdachten van telecomfraude, onder wie 32 Taiwanezen naar het Chinese vasteland gedeporteerd.

telecomfraudeEind maart hadden de politiediensten van China en Maleisië samen een onderzoek gevoerd naar vijf grensoverschrijdende zaken van fraude via telecom en internet. Toen werden er in totaal 117 Chinese verdachten gearresteerd, 65 van het vasteland, 52 van Taiwan. Twintig verdachten uit die laatste groep bracht Maleisië naar Taiwan. De Chinese regering heeft aan de Maleisische gevraagd om de overige 32 naar het vasteland te brengen en op dat verzoek is dus positief gereageerd. Het ministerie van Openbare Veiligheid in Beijing heeft bij de politiediensten van Taiwan nu om verdere medewerking verzocht.

Telecomfraude tiert welig

De 1,3 miljard gsm-gebruikers en de 700 miljoen internetgebruikers, waarvan 90% via hun mobiele telefoon internetten, vormen een aantrekkelijke en massale doelgroep voor fraudeurs. Chinezen betalen, boeken, kopen in groten getale en standaard via hun mobiel. Grondig opgeleide en internationaal georganiseerde criminelen gebruiken uiterst geavanceerde hi-tech om hun slachtoffers geld afhandig te maken. Zij bieden ongedekte leningen en financiële diensten aan, bedreigen diegenen met wie ze contact opnemen met verhalen over onbetaalde leningen en boetes enz. Daarbij doen ze zich voor als wetshandhavers en juristen (politie, rechters, advocaten) of regeringsambtenaren. Ze maken gebruik van de informatie over personen en instellingen die vrij gemakkelijk verkrijgbaar is en doen zich voor als die functionarissen of ze sturen hun berichten vanaf perfecte imitaties van officiële websites. Hun slachtoffers zijn vaak interne migranten, studenten en bejaarden. Er zijn gevallen bekend waarbij personen die veel (spaar)geld hadden verloren zelfmoord hebben gepleegd. Veel benden zijn van Taiwan of hebben een hoofdkwartier daar. Ze sturen hun leden naar landen in Zuidoost-Azië, Afrika en Oceanië. Ook Kenia heeft niet lang geleden 77 verdachten, onder wie 45 Taiwanezen naar China gedeporteerd.

Taiwanese specialiteit

De afgelopen jaren heeft de Chinese politie in samenspel met de collega’s op Taiwan bijna 8.000 verdachten kunnen arresteren. Als die personen op Taiwan zelf worden berecht krijgen ze vaak een lichte straf of gaan ze zelfs vrijuit, bijvoorbeeld ‘bij gebrek aan bewijs’. Het komt geregeld voor dat slachtoffers hun geld niet meer terugzien. Nu heeft het bestuur van Taiwan, bij monde van woordvoerder Sun Li-chyun geprotesteerd tegen het feit dat Maleisië burgers van Taiwan naar het vasteland heeft laten brengen en de Taiwanese functionarissen beweren dat Beijing Maleisië onder druk heeft gezet om dat te doen.
Volgens Chinese juristen is de deportatie van Taiwanezen naar het vasteland in overeenstemming met de internationale wetgeving: alle slachtoffers zijn immers Chinezen van het vasteland, de misdaad heeft daar plaatsgevonden. De Chinese instellingen voor ordehandhaving hebben in het verleden op dit gebied altijd de medewerking gekregen van collega’s in de Filipijnen, Indonesië, Kenia en Maleisië.
telecomfraudeVerder zal de maatregel volgens Chinese experts zorgen voor een effectievere misdaadbestrijding. De politie zal op het vasteland beter bewijsmateriaal kunnen verzamelen over de verschillende functies in de gangs die betrokkenen hebben gehad (rekrutering, informatieverzameling) en de rollen die ze hebben gespeeld (van koeriers, werknemers van telefoonbedrijven, politiemensen, aanklagers of rechters). Wat dat betreft heeft Wang Xiangwei, een bekend redacteur van de South China Morning Post, nog een interessant voorstel om de wet- en de regelgeving op de privacy op internet sterk te verbeteren. Volgens Wang is het nu veel te gemakkelijk om langs digitale weg privégegevens te bemachtigen en te verhandelen.
Nog een argument dat Chinese juristen roepen om de deportatie van Taiwanezen naar het vasteland te verantwoorden is het verschil in bestraffing. De ervaring heeft geleerd dat als Chinese wetshandhavers verdachten van telecomfraude naar Taiwan terugsturen, de criminelen vrijkomen of een lichte straf krijgen en hun misdadige activiteiten hervatten. Bovendien is de maximumstraf voor dit soort fraude in Taiwan zeven jaar gevangenisstraf en op het vasteland is het maximum levenslang.
Volgens juristen is een betere strijd tegen de misdaad de enige motivatie geweest voor Maleisië om in te gaan op de verzoeken tot deportatie die het land van Beijing kreeg. Het is geen goed idee om de kwestie te politiseren, zeggen ze.
China Daily, People’s Daily, CNN, SCMP, Taipei Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *