Tibet ruimt afval op Qomolangma

Door Jan Jonckheere op 13 mei 2017

Tibet lanceert gedurende 9 dagen een opruimingsactie langs de noordkant van ’s werelds hoogste berg de Qomolangma. Gedurende de eerste 4 dagen werd al 4 ton afval geruimd in de buurt van de kampsites tussen 5200 en 6500 meter. Tibet wil er ook sorteer- en recyclage stations.

Qomolangma betekent ‘heilige moeder’ in het Tibetaans en dit is de naam van ’s werelds hoogste berg die meestal met de kolonialistische naam Everest wordt aangeduid. We schreven eerder al over de hopen afval die bergbeklimmers er achter laten. De Autonome Regio Tibet organiseert een schoonmaak van de noordelijk gelegen kampsites die zich tussen 5200 en 6500 meter bevinden. Deze opruimingsactie  duurt negen dagen lang. Hiervoor werkt de regio samen met het bestuur van het kanton Tingri dat deel uitmaakt van de prefectuur Xigaze, aldus onderdirecteur Nyima Cering van het Tibetaans Sportbestuur.

Onaanvaardbaar

Volgens Cering heeft de verhoogde menselijke activiteit onaanvaardbare niveaus van afval gedumpt op ‘het dak van de wereld’. Het officieel team heeft met de hulp van Chinese en buitenlandse vrijwilligers op de eerste 5 dagen 4 ton afval verzameld. De Tibetaanse regering plant op de kampeergebieden afbraak-, sorteer- en recyclagestations. Elk jaar bezoeken immers 60.000 personen het noordelijke deel van de Qomolangma-berg. Ze laten er kannen, plastiek zakken, afgedankte tenten, fornuis apparatuur, zuurstoftanks en bergbeklimmingsspullen achter.

De 62 jarige Zwitser Kari Kobler was een van de vrijwilligers en hij vindt het verhoogd milieubewustzijn een goede zaak. Volgens Cering denkt de Tibetaanse regering aan speciale systemen van afvalverwijdering die geschikt zijn voor de grote hoogten.

Bronnen: CGTN, Indian Express, Xinhua

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags:

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief