Tillerson brengt beleefdheidsbezoek aan Beijing

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Tillerson heeft in Beijing gesproken zowel met zijn collega Wang Yi als met president Xi Jinping. In de volgende maand werd een ontmoeting gepland met de presidenten Xi en Trump in diens buitenverblijf.

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bracht na Tokyo en Seoul een tweedaags bezoek aan China. Op de achtergrond zijn er spanningen over het Koreaanse schiereiland.  Tillerson had in Tokyo en Seoul gezegd dat het politieke beleid tot nog toe tegenover Noord-Korea had gefaald en dat alle opties op tafel liggen (lees: ook militair optreden). De Amerikaanse president Trump twitterde hierna nog dat ‘China niet echt behulpzaam is op dit vlak’. Na het onderhoud met minister Wang Yi zei Tillerson dat beide zijden het eens zijn dat Noord-Korea zou moeten stoppen met de ontwikkeling van kernwapens en het lanceren van raketproeven. Wang heeft eveneens zijn kritiek uitgedrukt tegen de ontwikkeling van een anti-raket schild in Zuid-Korea. ‘Het systeem vormt een bedreiging voor de veiligheid van China’.
Over de handelsrelaties waarover president Trump zich tijdens de kiescampagne in dreigende bewoordingen had uitgelaten, affirmeerde Tillerson:’ Onze twee landen hebben een positieve handelsrelatie die fair is en voordelig voor beide kanten’. Zoals bekend dringt Trump er op aan dat Xi zou helpen bij het terugdringen van het groot handelsdeficit dat de VS heeft met China.

Top

Wang zei dat de twee naties hun meningsverschillen zouden moeten bijleggen. Hij onthulde nog dat voor volgende maand te Florida een tweedaagse ontmoeting wordt voorbereid tussen de presidenten Xi en Trump. De SCMP meent te weten dat die top zou plaats vinden op 6 en 7 april op het Mar-a-Lago buitenverblijf van president Trump in Palm Beach. Dit doet op het eerste zicht denken aan de ontmoeting van Xi in 2013 met Obama in Sunnylands. Het aantreden van Trump verzuurde ondertussen de sfeer. Toch menen specialisten dat ze op de top een tijdstabel zouden kunnen afspreken voor het afronden van gesprekken over een investeringspact. Het één-China principe blijft de grondslag van de relatie met de VS. Minister Tillerson zei ook met Wang gesproken te hebben over mensenrechten en de vrijheid van godsdienst. Hij verstrekte hierover echter geen verdere details. Hij was overigens maar begeleid door welgeteld een journalist.
Zondag ontmoette Rex Tillerson president Xi Jinping in de Grote Hall van het volk. Xi zei dat hij met de Amerikaanse president het eens was om van gedachten te wisselen. Xi is van mening dat samenwerking tussen de VS en China de enige correcte optie is. ‘We zouden passend de gevoelige onderwerpen moeten behandelen om een gezonde en stabiele ontwikkeling van de relaties te krijgen vanaf een nieuwe start’ aldus meldde Xi in het gesprek met Tillerson. Minister Tillerson antwoordde dat Donald Trump uitkijkt naar een betere verstandhouding met China en naar een mogelijk bezoek in de toekomst. Volgens de Financial Times zijn de wederzijdse standpunten door het bezoek niet echt dichter bij elkaar gekomen.
Dit weekend waren in het Duitse Baden-Baden de ministers van Financiën bijeen van de G20 landen. Om de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin wat te sparen werd een motie die het protectionisme aan de kaak stelt, wat afgezwakt. Duidelijk is nu dat China de prominentste vaandeldrager wordt van globalisering en het respecteren van de regels qua wereldhandel.
Bronnen: China Daily, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *