Tsai Ing-wen te Taiwan ingezworen

Met een duidelijke meerderheid in januari gekozen, werd de nieuwe politieke leidster van Taiwan Tsai Ing-wen vrijdag ingezworen als ‘president’. Ze beloofde een voortzetting van de Chinapolitiek uit het verleden en legde nogal de nadruk op een opleving van het eiland qua sociaaleconomische thema’s. Beijing reageert ontgoocheld.

taiwanpresds

Tsai links en haar vice Chen rechts


Er werd vooral uitgekeken naar de inaugurale rede van Tsai Ing-wen, met name naar de passage over de relaties met China. Daarover verklaarde ze dat die onderhouden zouden worden volgens de ‘grondwet’ van de “Republic of China’ die het ‘Een China’ concept bevat, het standpunt van China, waar Beijing zo op gesteld is en ook op basis van de akte over de relaties tussen het volk van Taiwan en het vasteland. Zij zei ook de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar te willen respecteren en ze doelde hierbij op het werk van de twee instellingen SEF & ARATS die de dialoog proberen te bevorderen door gemeenschappelijke standpunten te promoten en meningsverschillen naar later te verschuiven, de Straits Exchange Foundation (SEF) van Taiwan en de Association for Relations Across the Taiwan Straits (ARATS ) van de Volksrepubliek. Op basis van het voorgaande wil ze de stabiele en vreedzame ontwikkeling van de relatie promoten.
Opvallend was echter haar aandacht voor talrijke sociaaleconomische thema’s. Volgens haar gaat het pensioensysteem failliet zonder hervormingen en zitten er in het sociaal zekerheidssysteem vele mazen, is het rigide opvoedingssysteem voorbij gestreefd, veroudert de bevolking terwijl er te weinig geboorten zijn, heeft justitie het vertrouwen van de bevolking verloren, is het milieu vervuild en verdienen de jongeren te weinig.
Voor het economisch herstel streeft ze naar een nieuw economisch model met 5 innovatieve industriesectoren en respect voor het milieu. Op internationaal vlak wil ze meedoen zowel aan de onderhandelingen voor de Trans-Pacific Partnership (TPP) (geleid door VS) maar ook aan die voor Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) (een alternatief voor de TPP waar China op aanstuurt). Tsai wil de gaten in de sociale zekerheid dichten met prioriteit van een pensioenhervorming en het opzetten van een zorgsysteem voor senioren. Over 3 jaar loopt er een diepgaande studie betreffende noodzakelijke hervormingen bij justitie waarvoor ook de mening gevraagd zal worden aan de civil society. Wat de relaties met het buitenland betreft stuurt Tsai aan op wat zij een ‘New Southbound Policy’ noemt waarbij ze de relaties met ASEAN en India weer nieuw leven in wil blazen. Tenslotte zei ze over de problemen in de Oost– en de Zuid Chinese zee dat ze zal voorstellen de problemen opzij te schuiven om naar een gemeenschappelijke ontwikkeling te komen. Tot slot riep ze op de democratie te versterken.

Reactie Beijing

Beijing reageerde ontgoocheld op de speech. In de pers heeft de ARATS het over een ‘onvolledig antwoord’ op de vraag van Beijing om de consensus uit 1992 dat er maar één China is, te erkennen. Nu spreekt ze enkel maar over feiten uit het verleden die ze erkent, maar dat lijkt Beijing een stap achteruit tenzij ze met daden tot toenadering het tegendeel bewijst. Volgens de SCMP dreigt ARATS-woordvoerder Ma Xiaoguang de betrekkingen met de Taiwanese evenknie SEF op te schorten zolang Tsai de consensus uit 1992 niet publiekelijk erkent.
Bron SCMP, People’s Daily
Zie ook CNTV Dialogue

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *