Turkije lonkt naar China voor infrastructuur

Turkije heeft tegen het jaar 2023, waarop de republiek 100 jaar bestaat, ambitieuse moderniseringsplannen opgesteld. Socialistisch China is daarbij zeer gegeerd voor de ontwikkeling van infrastrcutuurprojecten en energie; Hong Kong ligt dan weer goed bij de Turken voor vastgoed.
In 2023 bestaat de republiek Turkije 100 jaar en tegen dan denkt de Turkse regering aan een ambitieuze moderneringsbeurt waarvoor miljarden dollars investeringen nodig zijn. De leiders uit Ankara zijn van plan 130 miljard $ aan te trekken in energie-investeringen en voor 23 miljard $ in spoorinvesteringen,  zegt hoofd Didem Engin van het Turkse Renova Economics and Investment Consulting. Meer bepaald zou er 10.000 supersnel spoor moeten komen en daarnaast elk jaar 500 km normaal spoor vernieuwd. Andere doeleinden voor het komend decennium zijn 3 nieuwe luchthavens, een derde brug voor Istanbul en 16 logistieke centra. Tegen 2019 wil het land dat alle havens samen 32 miljoen TEUs overslaan en dat een haven bij ’s werelds top 10 behoort. Wat energie betreft wil de regering de capaciteit optrekken van de huidige 54.000 MW tot 125.000 MW; de aardgascapaciteit moet omhoog van 2,6 miljard m3 tot 5 miljard en het percentage van hernieuwbare energieën van 10 tot 30 %. Voor de kerncentrales zijn zowel Rusland, China als Zuid-Korea geïnteresseerd.
Volgens Bloomberg was de overeenkomst die China Tianchen Engineering in november sloot voor een ondergrondse opslagplaats van aardgas ter waarde van 640 miljoen $ de grootste Chinese investering tot dan toe. Gezien de recente aardbevingen in het oosten van het land wil het land meer dan 7 miljoen nieuwe woningen bouwen en hierin is Hong Kong sterk. De Turkse oprisping over de Oeigoeren tegen China uit 2009 zijn vergeten. Vicepresident Xi Jinping bezocht Turkije en premier Erdogan China. De Turkse import steeg sinds van 12 miljard $ in 2009 tot 21 miljard vorig jaar terwijl de Turkse export naar China omhoog ging van 1,6 miljard naar 2,4 miljard. Ook de Turkse export naar Hong Kong verdubbelde, maar de import daalde. Tijdens het eerste kwartaal overtrof China Duitsland als de belangrijkste bron van import als tweede belangrijkste importland na Rusland.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *