Vier Oeigoeren, van terrorisme verdacht, neergeschoten in noordoosten van China

De politie van Shenyang heeft drie van terrorisme verdachte Oeigoeren doodgeschoten. Een vierde verdachte, een vrouw, is gearresteerd.

politie ShenyangVolgens de officiële verklaring probeerden politiemensen een huis binnen te dringen waar zich vier personen bevonden die zij van terroristische activiteiten of plannen verdachten. De ordehandhavers hebben hen, naar eigen zeggen, en in overleg met de stadsregering, voldoende gewaarschuwd en geëist dat ze zich zouden overgeven. De verdachten zouden zich dan, gemaskerd en onder het schreeuwen van jihadistische (tot een heilige oorlog oproepende) leuzen, met messen hebben verzet tegen hun arrestatie. Ze zijn alle vier neergeschoten. Drie zijn direct overleden. De vierde, een 28-jarige vrouw, is gewond naar het ziekenhuis gebracht en is daar nu onder politiebewaking.
De ordehandhavers hadden de afgelopen maand al 16 ‘verdachten van terrorisme’ gearresteerd in Shenyang. Xu Wen, de politiecommissaris van de stad had het pand met 200 politiemensen omsingeld en vier leden van een speciale eenheid naar binnen gestuurd. De vier politiemensen kwamen vanop een hoogwerker voor de kersenpluk het gebouw in (zie foto). Zij zeggen dat ze daar tevergeefs geprobeerd hebben de verdachten te arresteren, maar dat die bleven aanvallen en hen hebben gedwongen uit zelfverdediging te schieten. Er zijn geen onschuldige burgers gewond of omgekomen. Er wordt verder onderzoek gevoerd. De informatie is verspreid via de Weibo-microblog  van de provinciale overheid van Liaoning. Om onduidelijke redenen is de verklaring intussen verwijderd van internet. Xinhua en China Daily vestigen geen aandacht op de gebeurtenis, People’s Daily en Global Times wel.
politie Shenyang 2De vermoedelijke terroristen zouden Oeigoeren zijn. Shenyang is de hoofdstad van de provincie Liaoning, in het noordoosten van China, op drieduizend kilometer van Xinjiang, de autonome regio van de Oeigoeren. Het incident is waarschijnlijk een voorbeeld van de pogingen die Oeigoerse separatisten of aanhangers van een terroristische islam ondernemen om met hun acties in andere delen van China toe te slaan. De klopjacht van de politie komt op een moment dat een belangrijke vertegenwoordiger van het politieapparaat heeft laten weten dat sommige Oeigoeren het land proberen te verlaten om zich via Turkije aan te sluiten bij terroristische organisaties die zich op de islam beroepen in Syrië en Irak. Honderden, volgens bepaalde bronnen zelfs duizenden, van hen kunnen zich volgens Tong Bishan ‘als Chinees staatsburger vrij door het land bewegen en zoeken grensgebieden waar weinig of geen bewaking is (bij Vietnam of Laos), om van daaruit clandestien naar Turkije en verder te reizen’. De veiligheidsambtenaren kunnen hen moeilijk controleren omdat weinig ambtenaren buiten Xinjiang de taal van de Oeigoeren, een variant van het Turks, spreken. Het Wereld Oeigoer Congres, een separatistische beweging met hoofdzetel in Duitsland, bevestigt in een mededeling dat de vier deel uitmaakten van een groep die probeerde het land te verlaten.
De afgelopen weken hebben officiële media in enkele reportages over de ramadan in Xinjiang (o.a. afkomstig van een Turkse journalist) willen aantonen dat de Oeigoeren wel degelijk kunnen vasten en hun geloof ongehinderd beleven.
cherry picker
People’s Daily, Global Times, South China Morning Post, BBC

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Vier Oeigoeren, van terrorisme verdacht, neergeschoten in noordoosten van China

  1. China heeft geen ramadan verbod. het verbod geldt alleen voor ambtenaren. dat is meer een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. in publieke scholen is dat ook verboden. maar de ramadan is meestal in de zomervakantie. dus niemand heeft er echt last van. het is ook verboden voor kinderen jonger dan 18 jaar. maar sinds kinderen, ouderen, ziekte, reizigers en zwanger en menstruerende vrouwen hebben geen verplichtingen om te vasten. waar is dus het verbod? maar het definitie voor het woord kind is erg vaag. sommige Iman zeggen 18 jaar zoals de Chinese overheid, maar andere zeggen ook wanneer het puberteit begint. wel zijn er erg veel suikerziekte patiënten aan overleden tijdens de vasten. Terwel het niet verplicht is, doet ze het toch nog. natuurlijk vasten van zon opgang tot zon ondergang is ook erg vaag. in het noorden is dat wel 22 uur lang. zoals in IJsland en Noorwegen. in Xinjiang is het ergst deel in China. er is wel een wet dat dat de winkels open moeten zijn tijdens de dag om zieken van voedsel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *