World University Rankings met 52 Chinese universiteiten

In de gerenommeerde World University Rankings van een toonaangevend Brits magazine vallen Chinese universiteiten op door hun prestaties.

World University Rankings

foto Eric Frommelt


52 Chinese universiteiten staan in de World University Rankings van Times Higher Education (THE). De ranglijst van 980 onderwijsinstellingen kwam gisteren uit. Peking University staat op 29 en Tsinghua University op 35. Hongkong, de speciale regio in China, heeft vijf vermeldingen. Dat is het grootste aantal in de top 200 van alle Aziatische landen of gebiedsdelen. University of Hong Kong en Hong Kong University of Science and Technology haalden respectievelijk de 43e en de 49e plaats.

Azië komt op

Vijf procent van de universiteiten (980 instituten) behoort volgens de THE tot de wereldtop. In totaal 289 Aziatische scholen voor wetenschappelijk onderwijs halen de rangschikking. Een Aziatische elite van 19 staat in de Top 200. Het aantal neemt elk jaar toe. Vijf daarvan zijn in het kleine Hongkong gevestigd. Dat is een terechte reden voor trots in de Speciale Administratieve Regio van China. Het al even kleine Singapore doet het nog beter. De stadstaat, met veel Chinese inwoners, is onafhankelijk van China.
Het vasteland China is een aantoonbaar sterke stijger. In de Aziatische lijst van de THE University Rankings hebben China en Japan elk 39 instituten in de Aziatische top 200. Vasteland China gaat het sterkste vooruit met 22 uni’s in de top 100, een ‘machtsverschuiving’ tegenover Japan met zijn 14 uni’s.

World University Rankings?

World University RankingsDe ranglijst van 2016 is de 13e Times Higher Education World University Rankings. Het Britse magazine THE stelt ze samen met medewerking van Elsevier, de grote uitgever van wetenschappelijke literatuur. PricewaterhouseCoopers kijkt ze na. Universiteiten krijgen een prestatiebeoordeling uitgaande van vijf indicatoren. THE kijkt naar onderwijs, research, invloed door citaten, internationale uitstraling en kennisoverdracht.
University of Oxford staat op de eerste plaats. Amerikaanse en Britse universiteiten leveren nog altijd de beste prestaties in de wereld. De onderzoekers en woordvoerders van de World University Rankings erkennen echter de opkomst van Azië en vooral China. Twee Aziatische onderwijsinstellingen komen pas de top 100 binnen. Het zijn University of Hong Kong and Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Vier komen voor het eerst in de top 200 voor: University of Science and Technology en Fudan University van het vasteland China en de Polytechnic University en City University van Hongkong.

Overheid, kwantiteit, kwaliteit

Phil Baty is de hoofdredacteur van de academische wereldranglijst. Hij schrijft het succes van Hongkong toe aan het productieve onderzoek met resultaten die wereldwijd gebruikt worden. De universiteiten in de rest van China genieten een steeds betere academische reputatie en invloed. Ze trekken ook massaal veel internationaal talent aan.
World University RankingsVolgens Baty is de strategische sleutel van de Chinese vooruitgang in handen van de overheid. ‘Sinds 1990 investeert China overvloedig in de ontwikkeling van universiteiten van wereldniveau en geeft zo aan andere landen het goede voorbeeld (…) Met het correcte niveau van financiële steun en de politieke wil om de instellingen te hervormen is het blijkbaar mogelijk uitstekende resultaten te boeken’. De leidinggevende opsteller van de World University Rankings geeft een advies om het nog beter te doen. ‘Na de massale kwantitatieve toename van fondsen en onderzoek, moet er nu nog meer gemikt worden op de kwaliteit. Internationale samenwerking kan hiervoor zorgen. Combineer de best practices van de grote Chinese wetenschappelijke traditie met de academische praktijk in het Westen’.
timeshighereducation.com, China Daily, South China Morning Post, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “World University Rankings met 52 Chinese universiteiten

  1. Geen Taiwan meer in de lijst. Vroeger logen vele Chinezen dat ze zijn afgestudeerd in Taiwan i.p.v. China.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *