Yi Gang nieuwe gouverneur Nationale Bank - chinasquare.be | chinasquare.be

Yi Gang nieuwe gouverneur Nationale Bank

Door Jan Jonckheere op 19 maart 2018

Het Volkscongres heeft de samenstelling van de nieuwe regering aanvaard. Daarbij behoort ook de benoeming van Yi Gang tot nieuwe gouverneur van de Nationale Bank. Yi die al jaren vicegouverneur was, zal wel rapporteren aan Liu He die de nieuwe vicepremier werd voor financiën en economie.

Maanden werd al gespeculeerd wie de nieuwe gouverneur van de Nationale Bank zou worden. Van de vier kandidaten heeft de huidige vicegouverneur Yi Gang het gehaald. Dit impliceert vooreerst een zekere mate van continuïteit. President Xi Jinping wil echter dat een kwaliteitsvolle groei en risicocontrole het haalt over kwalitatieve groeivoeten. Het voorbije jaar heeft zowel de Nationale Bank als de bankregulator sterke inspanningen geleverd om de schuld aangroei in de hand te houden en risicovolle praktijken in het schaduwbankieren te verminderen. Yi Gang heeft ook als taak om de wisselkoers van de munt te liberaliseren en meer buitenlands kapitaal aan te trekken naar de kapitaalmarkten, vooral de obligatiemarkt.

Yi behoorde tot de eerste generatie van studenten die na de culturele revolutie terug naar de universiteit gingen. Hij studeerde in 1980 af aan de Peking University, vervolgde zijn studies op de Hamline University in Minnesota voor hij doctoreerde aan de University of Illinois. Hij was assistent aan de Indiana University en gaf later les aan de Beijing University. In 2008 werd hij vicegouverneur van de Nationale Bank en het jaar nadien daarbij nog directeur van de State Administration of Foreign Exchange

Yi wordt wel ondergeschikt aan de nieuwe premier Liu He met economie en financiën in zijn portefeuille. Liu He behoorde voordien tot het kabinet van Xi Jinping en leidde al de speciale partijgroep voor Economie en Financiën. Hij werd nog recent uitgestuurd om de plooien glad te strijken met de VS, tevergeefs echter. Vermelden we nog dat Han Zheng, Sun Chunlan en Hu Chunhua ook zoals verwacht benoemd werden tot vicepremiers en dat de Bankcommissie en de Commissie voor de Verzekeringen fuseren om als geheel slagvaardiger te zijn.

Bronnen: FT, SCMP

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief