Zelfmoordgraad in China gedaald

De zelfmoordgraad in China daalde tot nu 8,7 personen op 100.000 personen terwijl dit midden de jaren negentig nog 23 op 100.000 bedroeg, zo blijkt uit een WHO rapport. China heeft echter nog geen nationale strategie, zo merkt de internationale organisatie op.

seniorarmHet goede nieuws is dat de zelfmoordgraad in China de afgelopen decennia daalde: van 23 op 100.000 in 1995 tot 8,7 nu. Vooral op het platteland ligt het gehalte hoog. In 2003 benamen 17 op 100.000 landelijke vrouwen zich van het leven, meestal door het innemen van pesticiden. Nu daalde dit cijfer tot 8,5 op 100.000. Het ministerie van Landbouw verbood het gebruik van hoog toxische pesticiden. Door de kloof tussen stad en platteland lag de zelfmoordgraad in de landelijke gebieden altijd al hoger.
Toch vindt de WHO dat China nog geen echte strategie heeft tegen het fenomeen; 28 andere landen hebben dit wel. De hulplijnen en programma’s op buurtniveau in landelijke gebieden blijven schaars. Medische kosten na poging tot zelfmoord worden niet terugbetaald door de sociale zekerheid. De gezondheidsautoriteiten hebben de laatste jaren wel zwaar geïnvesteerd in de geestelijke gezondheid, maar de coördinatie van inspanningen ter voorkoming van zelfmoord kan beter.
Studies wijzen uit dat 63% van zij die zelfmoord plegen, kampen met suicide-attemptgeestelijke gezondheidsproblemen, meestal depressie. Statistieken wijzen echter uit dat maar 10% van hen die een depressie hebben, ook effectief behandeld worden. Vooral in rurale gebieden moeten senioorvriendelijke buurtgemeenschappen worden uitgebreid. Wereldwijd benemen zich jaarlijks 800.000 personen van het leven en 75% gebeurt in landen met laag of gemiddeld inkomen, aldus nog de WHO.
De Chinese overheid werkt ondertussen aan een mobiele app die mensen met depressie moet helpen, melden Chinese media. De software is een project van de afdeling Psychologie van het Huilongguan Hospital in de hoofdstad Peking. De applicatie, die over drie jaar klaar moet zijn, zal testen bevatten waarmee de gebruiker kan onderzoeken of hij of zij depressief is. De app geeft prognoses en suggereert behandelingsmethoden, maar zal het ook mogelijk maken om online vragen te stellen en zelfs een afspraak bij een hulpverlener te regelen. China telt jaarlijks bijna 300.000 zelfdodingen, en nog eens 2 miljoen pogingen.

Bron: China Daily, HLN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *