Zuivere lucht in Beijing: eerste corridor bijna klaar.

De eerste van negen geplande ventilatiecorridors in Beijing is bijna klaar. Binnenkort weten we of het plan ook echt schone lucht brengt.

luchtDe luchtvervuiling in Beijing komt van een aantal bronnen die fijnstof veroorzaken, in de stad maar ook in de buurprovincie Hebei. Een speciaal probleem voor Beijing zijn de nabije bergen, die de stad aan één kant insluiten en de vuile lucht boven de stad gevangen houden. Daarom werd in 2016 besloten negen ‘ventilatiecorridors’ te bouwen, die moeten helpen om de giftige smog sneller weg te blazen.
Het gaat bij deze eerste corridor om een zone van 177 hectare (1,77 km²) buiten de vierde ringweg aan de westkant van het ‘Vogelnest’, het Olympisch stadium van 2008. In de zone komen onder meer een park van 7 hectare en een 35 hectare groot hightech park van Zhongguancun, het Chinese ‘Silicon valley’. Om de zone te kunnen aanleggen moeten 100.000 mensen verhuizen. Tegen 2020 moeten die allemaal een nieuw appartement gekregen hebben. Ook werden 14 straatmarkten met een totale oppervlakte van 25 hectare opgedoekt.
Experts gaan ervan uit dat de corridors het aanzuigeffect van het stedelijk hitte-eiland gaan doorbreken , en luchtstromingen gaan aanwakkeren die de vervuilde lucht sneller zullen wegblazen.
Volgens Beijing Evening News moeten alle corridors tegen 2020 afgewerkt zijn. Het blad vermeldt niet hoeveel het project zal kosten.

Vooral probleem met pieken

De lucht in Beijing is één van de meest vervuilde van China. Fijn en ultrafijn stof zijn de boosdoeners. De hoofdstad van de nabijgelegen provincie Shijiazhuang heeft de meest vervuilde lucht van China. Steenkoolwinning en -verbruik, staalproductie, bouw en autoverkeer zijn de belangrijkste bronnen van fijn stof. Alhoewel Beijing op al deze gebieden al zware inspanningen deed, blijft het fijn stof uit vooral Hebei binnen waaien.  Eigenaardig genoeg staat Beijing op de wereldranglijst van steden met het meeste fijn stof zelfs niet in de top vijftig; daar vinden we vooral steden van het Indische subcontinent terug. Maar de bijzondere geografische situatie van Beijing maakt dat in tijden van windstilte en mist zeer hoge en voor de gezondheid schadelijke pieken bereikt worden.
Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *