Zware steun voor schone stadsverwarming - chinasquare.be | chinasquare.be

Zware steun voor schone stadsverwarming

Door Jan Jonckheere op 12 september 2017

Zowel de nationale als de lokale overheden gaan de komende drie jaar zwaar inzetten opdat in 12 noordelijke steden de stadsverwarming wordt omgeschakeld op schone energie. Het gaat om een omschakeling die vele tientallen miljarden yuan zal kosten.

Een ketel op steenkool wordt verwijderd

Vele steden in noordelijk China kampen elke winter met smog. Daar draagt de stadsverwarming op steenkool in aanzienlijke mate toe bij. Nog gisteren vond een studie dat een bewoner in het noorden van China daardoor drie jaar minder leeft in vergelijking met een bewoner in het zuiden. Tegen deze luchtvervuiling heeft de nationale overheid in april een pilot programma afgekondigd voor 12 noordelijke steden. Het is de bedoeling dat in deze steden de stadsverwarming op basis van steenkool wordt vervangen door een systeem dat put uit schone energiebronnen. Het ministerie van Financiën zal per stad tussen 500 miljoen en 1 miljard van de kosten op zich nemen. De lokale besturen zullen van hun kant 69 miljard yuan bijdragen. Onderminister van Financiën Liu Wei zei vrijdag dat bovendien financiële instellingen, bedrijven en ngo’s zullen instaan voor nog eens 200 miljard.

Het pilotprogramma kwam er nadat het regeringsrapport beloofde dat China de vervuiling die veroorzaakt wordt door steenkool zou aanpakken met maatregelen zoals het vervangen van de winterverwarming in het noorden en het vervangen van steenkool door elektriciteit en aardgas bij meer dan 3 miljoen gezinnen. Op de vergadering hierover werden de pilotsteden gevraagd om nieuwe methoden van kapitaalverwerving te zoeken, ook met geld uit de particuliere sector. De lokale overheden moeten ook de prijzen van elektriciteit, aardgas en verwarming coördineren.

Bron: China Daily

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief