Shanghai wil financieel- en innovatiecentrum worden

Door redactie op 4 april 2016

Zo nieuw is het niet dat Shanghai zich tegen 2020 wil ontpoppen als een internationale financiële hub, maar de wereldstad is aardig op weg. Meer recent is het streefdoel om zich binnen 3 jaar om te vormen tot innovatiecentrum. Hierin wordt de metropool gesteund door de regering die vorige week ook in 3 andere regio’s centra heeft aangeduid waar innovatie zal worden aangemoedigd.

pudongfinDe voorbije 5 jaren kende de financiële sector in Shanghai een sterke ontwikkeling en fungeerde als een belangrijke driver van de economische ontwikkeling in de stad. De sector realiseerde vorig jaar een groei van 22,9 % en is daarmee al goed voor 16,2 % van het brp. De directe financiering van Shanghai ‘s financiële markten – waarbij beurs- en obligatiemarkt – bereikte vorig jaar 9200 miljard yuan en dat is drie maal zo veel als in 2015. Eind vorig jaar waren er 429 buitenlandse financiële instellingen operationeel en daarmee maken zij een derde uit van het geheel.

Volgens directeur Zheng Yang van het Departement Financiën wil Shanghai door zich verder te openen en door financiële innovatie doorgroeien om tegen 2020 een van ’s werelds belangrijkste financiële centra te worden. Volgens Zheng worden de komende 5 jaar een cruciale periode om het doel te bereiken. Vooral op financiële producten in renminbi zal de focus worden gelegd en de financiële diensten zullen versterkt worden om zich aan te passen aan ’s lands geplande hervormingen langs de aanbodzijde.

Innovatie

Vorige week besliste de regering om van Shanghai binnen drie jaar een alomvattend kenniscentrum te maken. In mei vorig jaar had de metropool daartoe zelf al een plan ontvouwd. In 2014 ging met 83 miljard yuan al 3,6% van het brp naar onderzoek & ontwikkeling. Sinds 2009 heeft China al 11 demonstratiezones opgezet voor innovatie waarvan Zhongguancun in Beijing de eerste was. Te Shanghai is het de Zhangjiang hightech-zone die uitgeroepen werd om nieuwe ideeën en ontwikkelingsmodellen te creëren die in andere gebieden van het land kunnen worden toegepast. De regering besliste vorige week dan ook in Henan (Zhengzhou, Luoyang & Xinxiang), op het Shandong schiereiland en in de provincie Liaoning (Shenyang & Dalian) nieuwe districten voor innovatie op te richten. De drie nieuwe zones werden voornamelijk uitgekozen om de industriële upgrading in centraal- en noord China in de hand te werken. Zo wil Liaoning zich bijvoorbeeld ontwikkelen in onderzoek en verkoop van robotten.

zhengyang

dir. Zheng Yang

Shanghai zal van een meer flexibele politiek kunnen genieten betreffende fondsen voor onderzoek, de overdracht van wetenschappelijke uitvindingen en de samenwerking tussen universiteiten en lokale ondernemingen. Ook de experimenten met het stroomlijnen van de procedures voor buitenlandse investeringen worden voortgezet. Naast het vereenvoudigen van deze reglementen wordt van Shanghai ook verwacht dat het nieuwe modellen verkent van financiële dienstverlening en daarmee belanden we terug bij het begin en is de cirkel rond.

Bronnen: China Daily, En.ce.cn

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief