De zwervende leestafel #3 focus op socialistisch China

socialistisch China
Welkom voor de ‘Friends of socialist China’ disclaimer

Een delegatie van vrienden van socialistisch China (Friends of Socialist China) (FoSC) bezocht de Volksrepubliek van 14 tot 24 april 2024. Dit op uitnodiging van het China NGO Network for International Exchanges (CNIE), dat werkt onder leiding van de Internationale Afdeling van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (IDCPC), reisden 11 leden van de achterban van FoSC uit Groot-Brittannië, twee uit de Verenigde Staten en één uit Ierland achtereenvolgens naar Beijing, Hangzhou, Jiaxing (provincie Zhejiang), Changchun en Siping (provincie Jilin). Op het uitgebreide programma stonden onder andere bezoeken aan openbare diensten en gemeenschapsvoorzieningen, historische revolutionaire plaatsen en musea, politieke, wetenschappelijke, culturele, industriële en landbouworganisaties, tentoonstellingscentra en coöperaties, en beroemde bezienswaardigheden.

Een zeer gedetailleerd verslag op de FoSC website is
Delegates from Britain, Ireland and the US learn about the past, present and future of Socialist China
Voor andere artikelen over de reis verwijzen wij naar de zoekterm delegates op diezelfde website.

De delegatieleden vonden dat ze enorm veel geleerd hadden over ‘de voortgezette socialistische revolutie in China’ en voelden zich geïnspireerd door de vooruitgang van China en zijn inzet voor vrede, duurzaamheid, gemeenschappelijke welvaart en wereldwijde ontwikkeling. Zij citeerden een bekende uitspraak van Confucius ‘het is fijn om vrienden te hebben die van ver komen’. Het bleek een thema onder de academici, arbeiders, partijleden en anderen die ze tijdens hun bezoeken ontmoetten, en ze waren zeer dankbaar voor de vriendelijkheid, gastvrijheid en, ‘het belangrijkste, de bereidheid om onze vele vragen over China’s socialistische pad te beantwoorden, van de zeer theoretische tot de realiteit van het dagelijks leven’. Eén verslag eindigt als volgt: In 1989 zei Deng Xiaoping tegen de voormalige Tanzaniaanse president Julius Nyerere: ‘Zolang het socialisme in China niet instort, zal het altijd standhouden in de wereld.’ Deze woorden zijn volgens FoSC zeker van toepassing op socialisten die China vandaag de dag bezoeken.

Op 16 juni brachten 7 leden van de groep in een webinar verslag uit

Plus

Ziehier twee inspirerende documenten die van nut kunnen zijn bij de doorgronding van het socialistische karakter van China. Ze zijn allebei van de Australische marxist (en theoloog!) met de Nederlandse naam Roland Boer.
https://archive.org/details/socialism-with-chinese-characteristics

A Truncated Marxism: On the Ideological Structure of Western Marxism (springer.com)

———————————————————-

NB

De ChinaSquare-redacteur die de leestafel dekt is enkele weken met vakantie. Hij zorgt ervoor dat er toch wat op tafel komt, dank zij de magie van de internettechnologie. Tot 2 juli geen zwevend schaakbord, maar een zwervende leestafel*, met reeksen verhalen over reizen naar China, gedeeltelijk hernemingen van eerder gepubliceerde stukken.

Print Friendly, PDF & Email