De Leestafel, het Pekingnology-nummer

Een lezer herinnert ons aan het belang van Pekingnology als informatiebron. Wij verwelkomen dat zeer: in deze rubriek prijzen we vaak artikelen van de Pekingnology-substack aan, doen we vandaag weer.

Over hoe deze blog tot stand is gekomen en intussen is geëvolueerd tot een onderdeel in een heel sterrenbeeld van inside informatie, leest u hier. Intussen op de leestafel van deze week: vier stukken afkomstig van Pekingnology, die u van dienst kunnen zijn bij uw persoonlijke voorbereiding op het Derde Plenum (gepland voor 15 tot 18 juli)

Pekingnology

PEKINGNOLOGY

Pekingnology

Geely founder’s commencement speech at Tsinghua University School of Economics and Management

Geely, het miljardenbedrijf van Eric Shufu Li, kocht Volvo en Lotus en is onlangs een joint venture met Renault aangegaan. De oprichter van Geely beschrijft met zijn eigen woorden zijn loopbaan en de veranderingen in China die hij heeft meegemaakt. Hij doet dat op 2 juli voor een publiek van studenten en professoren bij de diploma-uitreiking van de School of Economics and Management, een faculteit van de prestigieuze Tsinghua universiteit. Eric Shufu Li legt uit dat zijn ‘persoonlijke groei en die van zijn Geely Holding Group altijd, stap voor stap heeft gedraaid rond technologie en productie’. ‘Ondanks de moeilijkheden in elke transformatie, met de zorg en steun van de partij en de overheid en de gezamenlijke inspanningen van zijn team’ heeft hij succes gekend.

Pekingnology

Cui Tiankai’s commencement speech at Shanghai Tech University
Ook de man die gedurende de langste periode ooit ambassadeur van China in de Verenigde Staten is geweest richt zich tot een belangrijke groep jongeren, de pas afgestudeerde innovatieve wetenschappers, uitvinders en ondernemers van de Shanghai Tech University, die in 2013 is opgericht door de Chinese Academy of Sciences (CAS) samen met de Volksregering van Shanghai. Cui adviseert de volgende generatie van intellectuelen onafhankelijk te denken in overeenstemming met de werkelijkheid en objectieve wetten, liever dan geruchten te volgen of zich blindelings te conformeren aan anderen. Volgens hem kan geen enkele krachtige computer onafhankelijk denken vervangen, en mag de artificiële intelligentie het menselijk geweten niet vervangen. De vroegere ambassadeur deelt met zijn publiek enkele lessen uit twee beslissende eigen ervaringen: zijn tijd op het platteland tijdens de culturele revolutie en zijn tijd in de States. Naar de VS, ondanks alles nog steeds een wereldmacht, kijkt hij met een alomvattende, driedimensionale, en dialectische blik, niet simplistisch, of met wishful thinking. Merkwaardig: Cui weeft doorheen zijn speech inspirerende gedachten en dichtregels van Xi Jinping en Mao Zedong.

Pekingnology

3rd Plenum set for July 15-18
De officiële tekst van de vergadering van het Politiek Bureau van de Communistische Partij van China (CPC) over de agenda en de doelstellingen van het Derde Plenum. Deze tekst wordt gevolgd door drie afleveringen van de vijfdelige serie die Pekingnology bracht over wat je wel (en wellicht niet) kunt verwachten. De oprichter van de substack focust daarbij op zijn eigen favoriete aandachtspunt: het voornemen om het Chinese volk te dienen, minder zoals tot nog toe, met hogesnelheidstreinen en hulp aan bedrijven, meer direct met sociale maatregelen voor interne migranten, jonge moeders, gepensioneerden en ter ondersteuning van de gezondheidszorg.

Copyright matters
Ilustraties bij alle bovenstaande artikelen: Pekingnology juni en juli 2024 disclaimer
&
Tsinghua Uni disclaimer

Print Friendly, PDF & Email