Waarom een speciale gezant van China naar Noord-Korea?

De Communistische Partij van China stuurt een speciale gezant naar Noord-Korea. Song Tao gaat als diplomatiek vertegenwoordiger van partijleider Xi Jinping naar de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK), zoals Noord-Korea formeel heet.  

Song, de man die naar Noord-Korea gaat, is het hoofd van de Internationale Afdeling van het Centraal Comité van de CPC.

Officieel

Officieel zal hij vanaf vrijdag een bezoek brengen en informatie geven over het 19e Nationale Partijcongres dat in oktober werd gehouden. De internationale afdeling van de partij heeft dat woensdag gemeld in een kort bericht. Het persagentschap van de DVRK heeft het nieuws van Songs komst bevestigd, zonder te spreken over het doel van het bezoek. Het nieuws is in een aantal staatsmedia gekomen, zoals Xinhua, China Daily en Global Times. In 2015 bezocht Song in dezelfde functie Pyongyang (zie foto). Hij vergezelde toen Liu Yunshan, een lid van het Permanent Comité van het Politiek Bureau. Dat was het laatste contact tussen hooggeplaatste politici van de twee landen.

Beperkt

Song zou een low profile ontmoeting hebben met Ri Su-yong in mei van vorig jaar. Ri is ondervoorzitter van het Centraal Comité van de Arbeiderspartij van Korea. Hij was ook minister van Buitenlandse Zaken. Andere uitwisselingen op hoog niveau zijn de afgelopen maanden beperkt geweest. De Koreaanse leider Kim heeft (net zoals Trump overigens) Xi gefeliciteerd met de resultaten van het laatste partijcongres. Xi heeft hem bedankt. De twee partijleiders hebben sinds ze hun allerhoogste functie hebben opgenomen elkaars land niet bezocht.

19e Partijcongres

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang, heeft tijdens een periodieke persconferentie iets over de zaak gezegd. De twee landen zullen ‘van gedachten wisselen over kwesties die de wederzijdse  aandacht hebben’. Geng verzekerde de pers verder dat Song inderdaad voornamelijk naar de Democratische Volksrepubliek Korea gaat om verslag uit te brengen over het 19e Partijcongres. Het is immers routine voor China en andere socialistische landen om elkaar op de hoogte te brengen na belangrijke partijcongressen. Het klopt dat Song intussen al in Vietnam en Laos is geweest met hetzelfde doel.

Intact

Beijing gebruikt de Internationale Afdeling van de CPC, sinds 2015 onder leiding van Song, traditioneel als kanaal voor diplomatiek overleg met Noord-Korea. Een kaderlid van de afdeling zei vorige maand nog dat de CPC blijft praten met de leidende partij van Noord-Korea. Want ‘de vriendschap tussen de twee landen is belangrijk voor de regionale stabiliteit’. De Chinese overheid heeft ook een speciale gezant voor Noord-Korea: Kong Xuanyou. Kong is in augustus benoemd, maar voor zover bekend heeft hij de staat intussen nog niet bezocht.

Context

Zullen de vertegenwoordigers van de Chinese en Noord-Koreaanse partij het over de nucleaire kwestie hebben? Het zou vreemd zijn als dat niet het geval was. De vraag is in hoeverre de gesprekspartners elkaar kunnen overtuigen van hun visie. President Trump eist van Beijing dat het Pyongyang onder druk zet. China is duidelijk bezorgd over de ontwikkelingen op het Koreaans schiereiland. Dat geldt echter zowel voor de raketproeven van Noord-Korea als de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. Ook de plaatsing van het THAAD antiraketsysteem verhoogt de onveiligheid in de regio volgens China. De VS negeert de voorstellen van Beijing voor de-escalatie en vredesbesprekingen tot nog toe grotendeels.
Global Times, Reuters, South China Morning Post, China Vitae (Who’s Who over de Chinese overheid en CPC), fmprc.gov.cn/mfa_eng (website van BuZa China)

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Waarom een speciale gezant van China naar Noord-Korea?

  1. ??De twee partijleiders hebben sinds ze hun allerhoogste functie hebben opgenomen elkaars land niet bezocht.??
    Dat is niet waar Kim had China wel bezocht alleen niet het hoofdstad. Ze hadden elkaar nooit ontmoet. De Chinese mobiel telefoon fabrikant had een smartphone Arirang voor Kim ontwikkeld. https://en.wikipedia.org/wiki/Arirang_(smartphone)

  2. In 2011 heeft Kim Jong Un zijn eerste functies als opvolger van zijn overleden vader gekregen. Quora zegt in 2015 dat hij China zou bezocht hebben in 2010. Chinese woordvoerders ontkennen dat. Zuid-Koreaanse bevestigen het. In 2014 valt het The Diplomat op dat Kim Jong Un nog steeds geen openbaar bezoek aan China heeft gebracht, ondanks voorspellingen daarover in Zuid-Korea en Japan. Van 1 ding kunnen we zeker zijn: er is geen officieel bezoek geweest van Kim Jong Un aan China sinds hij de allerhoogste leider van Noord-Korea werd. Dat lijkt me relevant.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *