404 miljoen internetsurfers in China

Het aantal internetsurfers in China is reeds opgelopen tot boven de 400 miljoen. Anderzijds is het zo dat wordt gestreefd naar een naamsverificatie die de anonimiteit op internetfora zou afschaffen.
De laatste officiële telling kwam uit op 404 miljoen personen die op het internet surfen, waarvan 233 miljoen dit doen via hun mobiele telefoon. De informatica draagt nu 10 % bij tot het BNP, wat 16 jaar geleden nauwelijks 1 % bedroeg. Vorig jaar had 99 % van China’s kleine steden internettoegang en 92 % van de dorpen. Dit wat de cijfers betreft.

Politie in internetcafé

Politie in internetcafé


Wat de internetpolitiek aangaat, wordt er in vooraanstaande kranten voor gepleit dat de overheid meer zou luisteren naar de grieven die geuit worden op het net dan dat deze stemmen monddood gemaakt worden, wat de bestaande problemen zeker niet oplost. Beter voorkomen dan te genezen is de boodschap. Anderzijds wordt van officiële zijde meer gepleit voor het opheffen van de anonimiteit op deze fora en dus voor het invoeren van het bekendmaken van ofwel een gebruikersnaam of de werkelijke naam op serverniveau. Dit werd in het vooruitzicht gesteld door Wang Chen van de infodienst van de regering. Hij vraagt aan het parlement deze verplichting in een wet te gieten en hoopt op een internetwet. Wang zei ook dat streng zal opgetreden worden tegen internetcriminaliteit. Vorig jaar werden 5510 verdachten gevat. Hij gaf ook af op buitenlandse krachten die het internet gebruiken om in China te infiltreren.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *