Albanese maakt evenwichtsoefening in Beijing

De Australische premier Albanese brengt een zesdaags bezoek aan China. Enerzijds wil hij meer handel drijven met zijn grootste handelspartner, maar anderzijds verwacht de VS dat Australië meer doet voor zijn defensie en vraagt meer bepaald naar een standpunt over Taiwan.

Albanese met Xi Jinping Foto Xinhua Disclaimer

De Australische premier Anthony Albanese heeft in Beijing een ontmoeting gehad met president Xi Jinping als onderdeel van een zesdaags staatsbezoek aan China, met onder meer bezoeken aan Shanghai en Chengdu, waar Albanese de economische banden op het gebied van onder meer staalproductie en toerisme wil versterken. China wil profiteren van de onzekerheid door het grillige beleid van president Trump en de banden met Australië dichter aanhalen onder meer op het vlak van handel  De ontmoeting van dinsdag was de vierde tussen Xi en Albanese en de eerste sinds de Labour-leider vorig jaar met een overweldigende meerderheid werd herkozen dankzij een golf van oppositie tegen Trump. Albanese heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot nog niet ontmoet sinds hij in 2022 tot premier werd gekozen, maar verwacht dat dit nog voor het jaareinde zal gebeuren.

Groot succes van Albanese’s eerste ambtstermijn was het herstel van de economische banden met China, waarmee een einde kwam aan een twee jaar durende impasse waarin Beijing handelsblokkades had ingesteld voor Australische producten zoals wijn, steenkool, kreeften en gerst. China is de belangrijkste handelspartner van Australië en is goed voor ongeveer een derde van de Australische export, met ijzererts als belangrijkste product. De handel in goederen en diensten tussen beide landen bedroeg in 2024 312 miljard Australische $ (204 miljard US $). De Chinese ambassadeur in Australië liep vooruit op de reis door nauwere samenwerking tussen beide landen voor te stellen op gebieden als kunstmatige intelligentie en schone energie.

Albanese wordt op zijn reis vergezeld door leiders van toonaangevende mijnbouwbedrijven, waaronder Rio Tinto, BHP en Fortescue, evenals Macquarie Group en de Australische tak van HSBC, en zal dinsdagnamiddag een rondetafelgesprek met het bedrijfsleven houden. Hij zal ook een ontmoeting hebben met de Chinese premier Li Qiang die vorig jaar een bezoek bracht aan Australië.

Veiligheid

Voormalig premier Kevin Rudd, nu ambassadeur in de VS Foto Wikipedia Disclaimer

De handelsbetrekkingen tussen de twee landen zijn echter gecompliceerd door een reeks veiligheidskwesties. Nu de NATO-bondgenoten in het gareel lijken om 5% van hun bnp aan defensie te besteden, keert VS defensieonderminister Colby  zich naar Azië en wenst duidelijkheid van Australië en Japan over de rol die zij zouden spelen in het geval dat China Taiwan zou binnenvallen. De regering-Trump heeft ook het Aukus-veiligheidspact herzien, een overeenkomst uit het Biden-tijdperk die Canberra in staat stelt kernonderzeeërs aan te schaffen en waartegen Beijing zich verzet.

Albanese zei tegen verslaggevers in Shanghai dat Australië ‘geen enkele eenzijdige actie’ tegen Taiwan steunt. ‘We hebben een duidelijk standpunt en we zijn daar altijd consistent in geweest… we willen geen verandering in de status quo’, zei hij. Dat Albanese zich op de vlakte houdt heeft te maken met het VS van strategische ambiguïteit tegenover de verdediging van Taiwan. Anderzijds ligt het in de logica van voormalig premier Rudd nu ambassadeur in de VS die in zijn boek ‘The Advoidable War’ schreef ‘Een geopolitieke ramp, kan nog steeds worden voorkomen, vooral als de VS en China een manier vinden om naast elkaar te bestaan zonder hun kernbelangen te verraden door middel van gecontroleerde strategische concurrentie.:’ Ander punt van wrijving met China is de verkoop van de haven van Darwin die 10 jaar door een Chinees bedrijf werd gekocht. De VS dringt op de verkoop aan omdat vlakbij een VS-militaire basis ligt en tijdens zijn kiescampagne beloofde Albanese de haven opnieuw in Australische handen te brengen.

FT, SCMP