Anti-corruptiestrijd houdt niet op

De strijd tegen de corruptie gaat onverminderd door. Drie topfiguren van staatsondernemingen kwamen de afgelopen week in het vizier. De campagne laat zich ook gevoelen bij politie en het gerecht en in Xinjiang en Tibet.

zhufushou

Zhu Fushou


Op 1 november maakte de waakhond tegen de corruptie bekend dat tegen algemeen manager Zhu Fushou van autobouwer Dongfeng een onderzoek loopt voor corruptie. De 53 jarige is de tweede in rang na voorzitter Zhu Yanfeng. Hij is wel de derde op rij uit de firma die aan de tand gevoeld wordt. Voor hem werd een onderzoek gelast tegen vicevoorzitter Ren Yong van de joint-venture met Nissan en ook tegen de vicesecretaris van de partijafdeling bij het bedrijf. Dit jaar werd FAW-voorzitter uit de CPC gestoten nadat ontdekt werd dat hij geld verduisterd had en smeergeld aanvaard. Voormalig verkoopdirecteur Zhou Yongjiang bij FAW-Volkswagen en vicevoorzitter Shi Tao werden tot levenslang veroordeeld nadat ze schuldig bevonden werden omdat ze miljoenen smeergeld aangenomen hadden.
sixianmin

Si Xianmin


Voorzitter van China’s grootste vliegmaatschappij Southern Airlines Si Xianmin vormt ook voorwerp van een onderzoek en is daarmee niet de eerste, maar wel de hoogste uit de luchtvaartsector. Na een onderzoek vorig jaar werden al 5 topdirecteuren bij zijn maatschappij verwijderd. Volgens de Chinese media zijn er verder minstens 3 verantwoordelijken van het Bestuur voor Burgerluchtvaart meegenomen. Beijing Capital Airport zei in een nota voor de beurs van Hongkong dat algemeen manager Shi Boli zijn ontslag in diende nadat hij in september door de Disciplinecommissie onderzocht werd op corruptie. In augustus werden al twee topfiguren bij het Bestuur voor Burgerluchtvaart voor onderzoek meegenomen. Nog meer aanhoudingen kunnen verwacht worden, zo verwachten insiders. Merkwaardig rond het aanhouden van Si is dat tezelfdertijd de baas van China Aircraft Leasing Group  Mike Poon Ho-man die 6 maanden op mysterieuze wijze verdween, terug opgedoken is in Hongkong. China Southern was een klant van zijn leasingmaatschappij. De South China Morning Post vermoedt dat hij tijdens zijn 6 maanden durende verhoor in de Volksrepubliek voldoende gepraat heeft om de arrestatie van Si Xianmin mogelijk te maken.
coscocontOm in de staatssector te blijven: COSCO kreeg met Xu Aisheng een nieuw hoofd van de Disciplinecommissie. Xu was voordien directeur bij een van de departementen van de National Audit Office en verwacht wordt dat hij een jaar in functie blijft. Hij maakte zich tijdens een recente vergadering kwaad dat er onnodig geld verloren wordt en bovendien door onwettelijke activiteiten. Hij zei dat de groep 20.000 bevrachters gebruikt waarvan er 56 op een zwarte lijst staan. Xu vond naast het miljardenverlies ook dat bazen geld verspilden bij de golfsport, met snoepreisjes, onwettelijke aanwervingen en verlate pensionering. De hoge verliezen veroorzaakten al de val van voormalig CEO Xu Minjie en twee directeuren van filiaal Cosco Dalian. ‘ Japanse maatschappijen kunnen winst maken, waarom jullie niet?’ vroeg Xu. Ondertussen is de beursnotering zowel van COSCO als van China Shipping opgeschort omdat naar verluidt gewerkt wordt aan een fusie van beide shipping-giganten die voor het jaareinde zou worden aangekondigd.
Wat we vorige week al berichtten, is ondertussen bevestigd: voorzitter Zhang Yun van de Agricultural Bank of China werd uit zijn functie ontheven wegens het onderzoek dat tegen hem loopt.

Politie & gerecht

politieemblmVerschillende politieagenten zijn gestraft wegens overtreding van de wet en de partijdiscipline, zo laat het ministerie van Openbare Orde weten. Sommigen zijn uit de CPC gestoten, anderen zullen vervolgd worden. Het hoofd van de grenspolitie in Xinjiang Zhang Genheng blijkt smeergeld ontvangen te hebben bij het rekruteren of promoveren van agenten. Zhang is zowel uit de partij gezet als overgedragen aan de justitie voor vervolging.  Ook nog in andere provincies kwam de grenspolitie in opspraak: de voormalig politiek commissaris van de grenspolitie in Shaanxi kreeg ontslag en werd uit de partij gestoten, het voormalig hoofd van grenspolitie uit Hebei werd gedegradeerd. Bij de andere gestraften behoort de topman van de politie uit Binnen-Mongolië.
ledake
Tibet. Le Dake die ondervoorzitter was van het regionaal parlement werd ook na een onderzoek over machtsmisbruik en smeergeld uit de partij gezet en zijn zaak werd overhandigd aan het gerecht. Le Dake was tussen 2004 en 2013 hoofd van de Staatsveiligheid in Tibet. Volgens de media in januari werden vorig jaar 15 hoge partijverantwoordelijken in Tibet gestraft nadat ze schuldig bevonden werden aan corruptie.
china-justiceOok de justitie zelf blijft niet buiten schot. Volgens een persmededeling van de Commission for Political and Legal Affairs bij het Centraal Comité van de CPC werden de namen van 5 topmagistraten openbaar gemaakt omdat ze waren tussengekomen in rechtszaken. Het voormalig hoofd van Beijing Higher People’s Court was tussen maart en juni herhaalde malen tussengekomen ten voordele van personen met wie hij een band had. Een partijverantwoordelijke uit Xuzhou had een lokaal kantoor om een zachte straf gevraagd voor een bedrijfsdirecteur die een verkeersongeval had veroorzaakt.
Bij de andere onderzoeken wegens corruptie vermelden we nog dat waarbij vicegouverneur Gu Chunli uit Jilin evenals het hoofd van de Milieudienst uit Guangdong Li Qing betrokken zijn. In de provincie Shanxi waar een harde campagne loopt tegen triaden (benden misdadigers) zijn dit jaar al meer dan 1000 zaken opgelost. Er werden 869 aanhoudingen verricht. Van de gearresteerde personen waren er 27 personen die deel hadden uitgemaakt van  overheidsinstellingen, sommigen zelfs op provinciaal niveau.
Bronnen: SCMP, China Daily, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *