Bodemrijkdommen meer belast

Vanaf 1 november wordt het belastingsysteem op bodemrijkdommen hervormd en uitgebreid. Er zal voortaan in heel het land 5-10% belasting worden geheven op de verkoop van ruwe olie en aardgas en 0.4 tot 0.6 yuan per ton op zeldzame aardmetalen. Ook de verkoop van zouten en zowel ferro- als non-ferrometalen zal China meer gaan belasten. Op cokes, die steenkool die overblijft na droge distillatie, wordt een nieuwe heffing van 8-20 yuan per ton toegepast. De belasting op gewone steenkool blijft ongewijzigd. Een yuan is op dit moment 0,113 euro waard.
Met de belastinghervorming wil de regering de grondstoffen en het leefmilieu beschermen, maar ook de lokale bevolking meer laten delen in de bodemrijkdommen. In plaats van, zoals tot nog toe, de heffing te baseren op het productievolume, zal de fiscus voortaan de verkoopwaarde belasten. Het komt erop neer dat winsten van de grote ontginningsbedrijven met een quasi-monopolie, afgeroomd worden en dat een deel in de kassa van de lokale besturen belandt. De drie grote staatsoliefirma’s zouden 44 miljard yuan per jaar extra moeten betalen, maar zij hebben ook enorme winsten gemaakt dank zij het huidige systeem. Ook de grote steenkoolbedrijven worden extra belast, maar in mindere mate. Waarnemers hadden verwacht dat de heffingen deze sector 5% op de omzet zou bedragen en dat gebeurt voorlopig niet.
Blijkbaar gaat de regering ervan uit dat de hogere belasting niet zal doorberekend worden aan de eindverbruiker, want de inflatie is nog steeds haar eerste zorg. In dat verband werd overigens aangekondigd dat de prijzen van benzine en diesel, die op recordhoogte staan, met 3% zullen worden verminderd.
De hervorming van de belasting op grondstoffen was eerder tweemaal uitgesteld: in 2007 uit angst om de inflatie aan te wakkeren, in 2008 om de uitbrekende crisis niet erger te maken. In 2010 werd dan uiteindelijk een eerste heffing van 5% ingevoerd op olie en gas in de regio Xinjiang teneinde meer rijkdom ter plaatse te laten. Nadien volgden nog 11 provincies en nu wordt de belasting dus veralgemeend.
Bronnen: Reuters, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *