ChemChina wil Pirelli kopen voor 7,1 miljard euro

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli tekende zondag een overeenkomst waarbij ChemChina Pirelli in 2 etappes opkoopt tegen 7,1 miljard euro  Vooreerst koopt ChemChina’s bandenfiliaal het aandeel van 26,2 % dat de Italiaanse holding Camfin bezit in Pirelli. Daarna wordt een overnamebod gelanceerd op de rest, waarin ook de Italiaanse banken UniCredit en Intesa Sanpaolo en vooral het Russische Rosneft aandelen bezitten.

pirelli-f1-tires-De Italiaanse groep Pirelli is werelds vijfde fabrikant van autobanden en een beursgenoteerd bedrijf (beurs van Milaan). De Chinese groep China National Chemical Corp (ChemChina) is een staatsonderneming waarvan het bandenfiliaal China National Tire & Rubber eerst de 26 % aandelen wil opkopen die Camfin in Pirelli bezit. Eenmaal dit voor elkaar zal een vehikel gecontroleerd door de Chinese groep en gedeeltelijk door Camfin investeerders (o.a. Pirellibaas Provera, de banken UniCredit en Intesa Sanpaolo, plus Rosneft) de overige aandelen opkopen. Camfin deelt dit mee en vermeldt verder dat Pirelli door de overeenkomst zijn aandeel in de industriële autobanden verdubbelt van 6 tot 12 miljoen.
Het bod zal worden gelanceerd tegen 15 euro per aandeel waardoor de groep 7,1 miljard euro waard wordt het miljard schulden niet meegerekend. Er kan nog een tegenbod volgen. Als de operatie slaagt, wordt de groep van de beurs gehaald. De deal betekent wel een geringer aandeel van huidig grootste aandeelhouder Rosneft die te maken heeft met internationale sancties naar aanleiding van Oekraïne en die zijn schuld moet beperken. Door de overeenkomst verwerft ChemChina geavanceerde technologie en Pirelli krijgt een betere toegang tot de Chinese markt waarop ook de concurrenten Michelin en Continental hoog inzetten. De nieuwe Chinese eigenaars zullen een nieuwe voorzitter kiezen, terwijl Tronchetti Provera CEO blijft tot 2022.

Achtergrond

renjianxin

Ren Jianxin


Marco Tronchetti Provera en CNCC-voorzitter Jianxin Ren hebben allebei niets dan lof voor de overeenkomst. Ren wordt in China al ‘de onbetwiste koning van de fusies en de verwervingen’ genoemd. Hij verliet in 1980 de zekerheid van de staatssector om met 10.000 yuan geleend geld China National Bluestar op te richten dat het zou gaan maken in de chemische sector. Tijdens de jaren negentig fuseerde Bluestar volgens de Financial Times met meer dan 100 staatsondernemingen. Ondertussen werd Bluestar een CNCC-filiaal, een van de 120 ondernemingen die door de staatsholding SASAC wordt gecontroleerd.
CNCC heeft een omzet van $ 40 miljard, telt 140.000 personeelsleden en 9 beursfilialen. Ren is geen onbekende in Europa want hij verwierf het Franse Adisseo en Rhodea in 2006 en het Noorse Elkem in 2011. Andere Italiaanse firma’s met Chinese participatie zijn de elektriciteitsfirma’s Terna en Snam, motorenproducent Ansaldo en luxejachtproducent Ferretti.
Bronnen: China Daily, Financial Times
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *