‘Covid fantoom-syndroom’… een mentale ‘jeuk’ om ‘erbij te horen en te overwinnen’.

Beijinger Gordon Dumoulin*, onze OOGGETUIGE, geeft op zijn China-blog 5iZ weer hoe de mensen in zijn buurt en hijzelf bepaalde aspecten beleven van de nieuwe situatie na de drastische aanpassingen van de COVID-maatregelen.

het was nog nooit zo rustig in de straten (eigen foto GD)

De ‘plotselinge’ massale golf van het Covid-virus overspoelt Beijing en heel China in enkele dagen. Het verschijnsel laat in al zijn culturele en sociale kenmerken opnieuw zien hoe mensen in verschillende culturen en samenlevingen omgaan met plotselinge uitdagingen die een grote massa mensen aangaan.

De sociale netwerken van de mensen in China werden in een mum van tijd actief toen de regering haar handen aftrok van de Covid-maatregelen. Mensen zetten zich schrap voor de komende golf van infecties en rustten zichzelf, familie en vrienden uit met medicijnen en zelftestkits tot die uitverkocht waren. Zelfquarantaine gebeurde thuis, het was nog nooit zo rustig in de straten van Beijing, ook niet onder de door de regering opgelegde Covid-maatregelen. En mensen houden elkaar op de hoogte via sociale media over hoe het voelt, over wat te doen, en om ervaringen te delen. Ook zeker met ironie en humor naast serieuze commentaren.

Het ‘Covid community gevoel’ bereikt zelfs het punt dat mensen die (nog) geen Covid hebben, zich op een of andere manier  ‘verloren’ voelen of ‘buitengesloten’ van de snel groeiende ‘Covid community’. Een rusteloos gevoel of fantasie om het ‘Covid fantoom-syndroom’ te beleven, mentaal de symptomen te voelen. Een onderhuidse sensatie om erbij te horen, maar aan de andere zijde ook een gevoel van onrust om besmet te raken.

De huidige golf van Covid-infecties in China is geen ontwikkeling om licht op te nemen, hij treft de meeste gezinnen in China met mogelijke serieuze implicaties. Het zal in de lijn van verwachtingen liggen dat er ook een mate van oversterfte plaats gaat vinden, vooral onder ouderen met andere onderliggende medische aandoeningen. Het is echter opmerkelijk om te zien hoe mensen in duidelijk verschillende culturen en samenlevingen op hun eigen manier, onder elkaar en individueel, emotioneel en rationeel omgaan met plotselinge veranderingen en uitdagingen.

Het wordt een taaie winter van saamhorigheid, onrust en uitkijken naar glimpjes van een nieuwe lente…

uitkijken naar glimpjes van de komende lente (eigen foto GD)

Naar die lente, ingeluid door het Chinese Nieuwjaar, het Lentefeest, is het nog maar 5 weken te gaan. Gordon ziet op zijn lokale districtsmarkt nu al dat de prelude van het Lentefeest, het seizoen van noten, zaden en gedroogde Chinese dadels, persimmon en ander gedroogd fruit is begonnen. (China-blog 5iZ)

Chinees Nieuwjaar: dit jaar een feest tussen hoop en vrees voor besmettingen door de grote nieuwjaarstrek? (eigen foto GD)

*Gordon Dumoulin, afkomstig uit Nederland, woont sinds 2009 in Beijing. Hij heeft een Chinees-Nederlands gezin en is zakelijk bedrijvig in de sector van traditionele Chinese geneeskrachtige kruiden en natuurlijke ingrediënten voor gezondheid en schoonheid. Als mensen aan Gordon vragen hoe het leven als expat in China is, benadrukt hij dat hij geen expat is, maar zichzelf beschouwt als een immigrant en een dankbare gast in de Chinese samenleving.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “‘Covid fantoom-syndroom’… een mentale ‘jeuk’ om ‘erbij te horen en te overwinnen’.

  1. De zaken gaat just achteruit omdat nu iedereen de winkel binnen kan lopen zonder enige test. Sommige geloven ook dat buitenlanders express het virus verspreiden. Waarom zitten ze te zeiken over het zero beleid of te smeken voor hun vaccin.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *