De Chinese halfgeleiders politiek volgens McKinsey

Volgens McKinsey wil China met de nieuwe politiek voor de vervaardigers van halfgeleiders de gelegenheid scheppen om nationaal kampioen te worden met als doel de fragmentatie uit het verleden te vermijden.

Ook de voormalige bureaucratische aanpak wordt vervangen door een marktaanpak waarbij de beslissing over de toewijzing van investeringsfondsen door beroepslui gemaakt wordt, weliswaar binnen de krijtlijnen van de regeringspolitiek.

chipsChina is veruit de grootste verbruikersmarkt voor halfgeleiders: het land is goed voor 45 % van de wereldwijde vraag naar chips, maar 90% van de gebruikte chips komen uit het buitenland. Regeringspogingen uit het verleden om een eigen industrie op te bouwen lukten niet echt, maar volgens McKinsey kan daar verandering in komen zowel wat de politiek als wat de zaken zelf betreft.
Goedkope smartphones overspoelen de Chinese markt en Android gsms vervaardigd in China staan al in voor 50% van de globale markt. Beijing en Shenzhen zijn innovatie broeinesten voor draagbare en andere geconnecteerde apparaten: deze blijven volgens McKinsey niet achter op de concurrentie, maar wedijveren nek aan nek met de andere nieuwkomers. Multinationals uit elke nijverheid, van auto’s tot controleapparatuur in de nijverheid, bouwen in toenemende mate design centra in China om zich dicht bij de consument te bevinden. Meer dan 50 % van de computers en 35% van de ingebedde systemen bevatten content die ontworpen is in China. Als deze migratie van het ontwerpen voortduurt, beïnvloedt China binnenkort de helft van de hardware design wereldwijd.
De fabless halfgeleiders (ontwerpers die niet zelf vervaardigen) bedrijven in China beginnen de lokale klanten te bedienen. Zo kenden het in Shanghai gestationeerde Spreadtrum die gsm-chips ontwerpt een snelle groei, evenals de toeleverancier van Huawei, HiSilicon Technologies in Shenzhen, de afgelopen jaren. De groei is trager maar toch gestaag bij de chips-bakkers. De Chinese spelers lagen traditioneel 3 tot 4 jaren achter op de leiders maar deze kloof vermindert. De globale spelers als Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company en Texas Instruments hebben hun stek in China en de lokale chip-bakkers als Shanghai Huali Microelectronics Corporation, SMIC, en XMC are zullen daar zeker een graantje van meepikken. Verwacht wordt dat vervaardigers met lagere kosten binnenkort een groter deel van de markt zullen veroveren.

 Regering

In het verleden focuste de regeringspolitiek meer op onderzoek en chipsbacademische zaken dan op business. Daar komt nog bij dat de investeringen te gefragmenteerd waren: op een bepaald moment investeerde de regering in meer dan 130 fabricagesites over meer dan 15 provincies. De regering realiseerde dat de bureaucratische investeringsinitiatieven niet de verwachte resultaten opleverden en schakelt nu over op een marktgerichte benadering. De beslissingen om  investeringskredieten toe te kennen de komende 5 tot 10 jaar zullen worden getroffen door professionals van het National Industry Investment Fund dat ook provinciale filialen telt. Er werd een “task force” gevormd die streeft naar een jaarlijkse groei van 20% tot 2020, maar in de pot van 1000 miljard yuan zit zowel geld voor financiering, traditionele O&O als voor acquisities
Om de versplintering uit het verleden te vermijden, wil de regering nationale kampioenen stimuleren op het gebied van design, van vervaardiging tot testen en controle. Gehoopt wordt dat in een beperkt aantal provincies clusters gebouwd kunnen worden.  SMIC uit Shanghai bouwt tegen $ 1.2 miljard een 300 millimeter fab in Beijing Economic and Technological Development Area. Staatsonderneming Tsinghua Unigroup kocht recentelijk 2 van de 4 top fabless bedrijven (Spreadtrum en RDA Microelectronics) en wil beiden fuseren.
De nieuwe halfgeleiders politiek werd uitgevaardigd in juni 2014. McKinsey verwacht 3 gevolgen van de politiek op middellange termijn: de lokalisatie zal toenemen, de tweederangs spelers zullen meer mogelijkheden tot partnerschappen krijgen met globale spelers en de Chinese bedrijven zullen meer agressief zijn in buitenlandse mengers en acquisities. Het consultant bureau doet enkele aanbevelingen aan de buitenlandse spelers, maar zegt dat er geen oplossing is die geldt voor de verschillende situaties. Duidelijk is echter dat China er goed voor staat met zijn grote verbruikerspools, basis voor vervaardiging, ingenieurstalent en financiële middelen.
Bron: Mc Kinsey

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *