Door O&O-groei blijft China in de voorhoede

China klom vorig jaar van de twaalfde naar de tiende plaats qua innovatiecapaciteit. Het spendeerde immers 2790 miljard yuan aan onderzoek & ontwikkeling (O&O) of 14% meer binnen één jaar. De gevolgen blijven niet uit want vertegenwoordigers van de Academie voor Wetenschappen bezetten zes plaatsen in ‘s werelds top tien qua octrooien.

Tianwen1 nadert Mars

Minister voor Wetenschap en Technologie Wang Zhigang deelde mee dat China qua innovatie capaciteit vorig jaar van de twaalfde plaats naar de tiende plaats geklommen is. Het land spendeerde 2.790 miljard yuan ($441 miljard) aan onderzoek en ontwikkeling of 14% meer. De uitgaven aan fundamenteel onderzoek namen toe met 15,6% tot 170 miljard yuan. Beijing, Shanghai en het gebied rond de Grote Baai behoren tot ’s werelds top-10 innovatie hubs. De minister somde als opmerkelijke voorbeelden qua wetenschap en techniek het maken van nieuwe kwantumcomputers, de Marsrover Tianwen-1 en de lancering van de eerste zonwaarnemingssatelliet Xihe.

China heeft ook samengewerkt met 17 landen bij het creëren van nieuwe medicijnen, vaccins en diagnostische technologieën voor COVID-19, voegde hij eraan toe. Ondertussen draagt China proactief bij aan grote wereldwijde wetenschappelijke projecten zoals de International Thermonuclear Experiment Reactor die het geheim van kernfusie probeert te ontrafelen en aan de bouw van de grootste radiotelescoop ter wereld de Square Kilometre Array.

China zal dit jaar volgens Wang er naar streven zijn nationale strategische onderzoekscapaciteit te versterken, basisonderzoek en kerntechnologieën te verbeteren, de privé sector aan te moedigen een grotere rol te spelen bij het maken van innovaties, kwaliteitstalent op te leiden en internationale samenwerking te vergemakkelijken.

Viceminister Shao Xinyu deelde mee dat ‘s lands 169 nationale hightech zones vorig jaar een totale omzet van 48.000 miljard yuan realiseerden met een netto winst van 4200 miljard yuan. Deze zones brengen 13 % van het bnp voort. Directeur-generaal Zhu Xuehua belichtte het werk van het ministerie om wetenschappelijke bevindingen te commercialiseren. Hij gaf de strijd tegen Covid-19 als voorbeeld. China heeft 68 COVID-19-diagnostische kits goedgekeurd voor gebruik op de markt. Wat behandelingen betreft, is één neutraliserend antilichaam geneesmiddel voorwaardelijk voor gebruik op de markt toegelaten en verschillende andere geneesmiddelen bevinden zich momenteel in fase drie van het klinisch onderzoek.

Octrooien

https://ificlaims.com/rankings-global-assets-2021.htm

Hoewel Samsung vooraan blijft staan met 90.416 octrooien, komt China ook aardig opzetten. Chinese bedrijven en vertegenwoordigers van de Chinese Academie voor Wetenschappen bekleden al 6 van de 10 eerste plaatsen. In 2021 had de Academie 79.415 octrooien op haar naam. Microsoft staat 15 met 32.173 octrooien, Intel 24 met 25.784, Alphabet 31 met 22.822…De eerste Europese groep Bosch staat op de twaalfde plaats, Volkswagen 35-ste en Philips 40-ste. Het aandeel van China in internationale octrooien steeg van 16% in 2010 tot 49% in 2020, aldus de Amerikaanse Raad voor Wetenschappen. Het VS aandeel daalde van 15% tot 10%; dat van Japan van 35% tot 15% en de EU van 12% naar 8%.

China Daily, paperjam.lu

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *