Inzet van circuit breaker op Chinese beurzen opgeschort

De Chinese overheid heeft het mechanisme opgeschort om met een noodstop (een ‘circuit breaker’) de beurs bij panieksituaties stil te leggen en zo de handel tot rust te brengen. Hierna zijn op vrijdag de aandelen gestegen, gedaald en uiteindelijk weer wat gestegen. Het is het einde van een slechte week voor de Chinese beurzen en de regelgevers bezinnen zich op de implementatie van een noodstop of andere saneringsmaatregelen.

Investeerders volgen de koersen STR/AFP/Getty Images

Investeerders volgen de koersen STR/AFP/Getty Images


De beurzen van Shanghai en Shenzhen herstelden zich bij de afsluiting op vrijdag en de beurs van Hongkong slaagde er ook in ‘winst bij elkaar te scharrelen’, zoals de SCMP het uitdrukt. De noodstop was op maandag en op vrijdag ingeschakeld, maar werkte uiteindelijk contraproductief. Ondanks het relatieve herstel was het in het algemeen een week van negativiteit voor de Chinese aandelenmarkten. De Shanghai Composite Index kende tijdens deze eerste week van 2016 een val die bijna zo diep was als die van de slechtste week in 2015, die van 21 tot 25 augustus. Met de Shenzhen Composite Index gebeurde iets gelijkaardigs, maar daar was het ijkpunt de recordval van 3 tot 8 juli 2015.
ChiNext viel met 17.14 %, de slechtste week sinds de lancering in juni 2010. Vorig jaar had de ChiNext wel 84,41 % gewonnen. In Hongkong bereikte de Hang Seng Index en H-shares (van bedrijven die zowel in China als in Hongkong genoteerd zijn) de slechtste resultaten sinds 23 september 2011, de Eurocrisis.
‘Voor het moment zijn de negatieve effecten van het mechanisme groter dan de positieve. We hebben de toepassing van de noodrem opgeschort om de markt te stabiliseren’, aldus woordvoerder Deng Ke van de China Securities Regulatory Commission (CSRC), de beursregulator. Hij vervolgde: ‘wij hadden het mechanisme ingesteld om de markt te kalmeren door de handelaren te beletten overhaaste beslissingen te nemen bij scherpe fluctuaties. Dat is gebeurd in het belang van de investeerders’.
Het mechanisme is volgens de CSRC niet de hoofdreden voor de duik die de markt heeft genomen, maar het heeft niet de verwachte resultaten gehad. Integendeel, de duik werd versterkt omdat investeerders begonnen te verkopen zodra zij zagen dat er weer een ‘circuit breaker’ zat aan te komen.

Leren en stabiliseren

chinese_investorsDe markt heeft volgens de regelgevers meer tijd nodig om zich aan te passen aan een ingreep waarmee men geen ervaring had. De CSRC zal de gebeurtenissen analyseren en de nodige lessen trekken. Verder onderzoek en meer studie is nodig om het mechanisme te verbeteren. Er zal ook uitgebreid gepeild worden naar opinies en voorstellen onder het publiek.
De CSRC komt ook met nieuwe regels om de verkoop van aandelen door grote aandeelhouders te beperken. Die actoren, het management en de personen die meer dan 5 % van de aandelen van een bedrijf bezitten wordt gevraagd om niet meer dan 1 % hiervan te verkopen in een periode van drie maanden. Zij die hun bezit willen verminderen moeten hun plannen 15 beursdagen van te voren aankondigen. De nieuwe regel gaat in op 9 januari. Verschillende staatsbedrijven, o.a. China Aerospace Science and Industry Corporation en China National Offshore Oil Corporation, hebben meteen aangekondigd dat ze geen aandelen van beursgenoteerde bedrijven onder hun controle zullen verkopen, om bij te dragen aan de stabilisering van de markt.
Xinhua, South China Morning Post, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *