Kazachstan hoopt op China voor agro-industrie.

Kazachstan wil zijn agro-industrie ontwikkelen en kijkt daarvoor naar Chinese investeringen. 

Kazachstan tarwe

Tarweoogst

Kazachstan, dat rijk is aan grondstoffen, is getroffen door de gedaalde olieprijzen. Het heeft ook economische banden met Rusland, waar de economie in een recessie zit. Het land is de achtste uitvoerder ter wereld van tarwe maar de agro-industrie die nog dateert uit de tijd van Kroetsjov is er onderontwikkeld en inefficiënt.
Volgens Gulmira Isayeva, een onderminister van landbouw heeft Kazachstan veel interesse in Chinese investeringen in de sector; er lopen gesprekken met Chinese bedrijven voor in totaal 1,9 miljard dollar investeringen in 19 projecten voor verwerking van landbouwproducten. Ook het Chinese Silk Road Fund heeft interesse in drie projecten.

Zhongfu Investment Group overweegt 1,2 miljard dollar te investeren in een fabriek om spijsolie te persen. Rifa Investment wil voor 200 miljoen investeren in de verwerking van rund-, lams- en paardenvlees. Staatsbedrijf COFCO zou 80 miljoen dollar stoppen in de teelt van tomaten en het vervaardigen van tomatenpuree. COFCO en Rifa zouden geld krijgen uit het Silk Road Fund, dat twee miljard dollar voorzien heeft voor agro-industrie. Het Fund overweegt ook nog een investering van 58 miljoen dollar in een fabriek voor graanverwerking.

Mevrouw Isayeva verklaarde dat Chinese investeerders geen land zouden verwerven; hun interesse gaat hoofdzakelijk naar voedselverwerking. In 2010 verklaarde de Kazachse president dat China 10.000 vierkante kilometer landbouwgrond zou willen pachten. Dat leidde  tot anti-Chinese protesten. Het ressentiment tussen nomadische Kazakken en sedentaire Chinezen heeft diepe historische wortels. Dit jaar moesten de ministers van landbouw en van economie aftreden : er liepen geruchten dat een project van nieuwe landwet, met als doel “ongebruikte” gronden te valoriseren, het voor buitenlanders mogelijk zou maken grond te verwerven en dat leidde alweer tot protesten.

China heeft al belangrijke investeringen in de Kazachse oliesector en is een belangrijke klant voor Kazachse olie. Kazachstan is  lid van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO)

Bron: Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *