Li maakt eerste buitenlandse trip als premier (upd)

Premier Li Keqiang bezoekt van 19 tot 27 mei 4 landen in zijn eerste officiële reis als premier. Twee landen in Azië, India en Pakistan, twee in Europa, Zwitserland en Duitsland. Ondertussen noemde de Duitse vicekanselier de geplande EU-strafheffing op Chinese zonnepanelen “een ernstige vergissing”.

Li met Indisch premier Singh

Li met Indisch premier Singh


Li’s eerste buitenlandse reis start met 3 dagen India zowel in New Delhi als Mumbai. De BRICS-landen China en India tellen samen een derde van de wereldbevolking. De grens tussen beide landen is nooit officieel afgelijnd en naar aanleiding van een recent grensgeschil zei India dat het met China werkt aan een nieuw akkoord ter verdediging van hun grens. China is al India’s tweede grootste handelspartner waarbij de bilaterale handel oploopt tot 66 miljard $ en min of meer op koers zit om 100 miljard te bereiken tegen 2015. India zit echter met een ernstig handelstekort en vraagt China vooral om zijn markten in IT en geneesmiddelen meer open te stellen. Beide landen maken overigens deel uit van het “Regional Comprehensive Economic Partnership Agreement” (RCEP) dat ook douanetarieven wil afbouwen. Een missie om Chinese handel en investeringen te promoten zal Li vergezellen. Hij zal zowel een zakentop bijwonen als een CEO top tussen beide landen. Een aantal economische en handelsakkoorden zullen worden getekend. Volgens de Chinese viceminister van Handel Jiang Yaoping sloot China na 2008 al voor 1,65 miljard $ koopcontracten af met India en voor 3,5 miljard $ engineering contracten. China is goed geplaatst voor supersnelle treinlijnen en voor elektriciteitscentrales. Op het programma staan gesprekken zowel met president Pranab Mukherjee als met premier Singh.
Directeur-generaal Chandrajit Banerjee van de Confederation of Indian Industry pleit in een opiniebijdrage “Laten we dansen met de draak” in de Hindustan Times voor een beter begrip tussen de 2 buren. Hij ziet een partnerschap zitten dat de convergentie, waarbij  de Chinese geavanceerde fabricage en elektronica van hoog technologisch gehalte gecombineerd wordt met de Indiase competentie in software en IT-diensten, op een hoger vlak brengt. Ook van de decentralisatie in de Chinese landbouw en de organisatie van de steden valt nog wat te leren, aldus Banerjee. De Wereldbank brengt overigens net het  Global Development Horizons rapport uit waarin staat dat China en India in 2030 zullen instaan voor 38% van ‘s werelds investeringen.
Na Indië gaat de reis richting Pakistan waarmee de vriendschap zal worden verder gezet na de recente verkiezingen. Ook hier gesprekken met president Asif Ali Zardari en politieke leiders zoals Nazwaz Sharif wiens partij de verkiezingen won. In Pakistan zouden drie overeenkomsten worden gesloten op economisch en handelsvlak. China Daily meldt dat Pakistan later deze maand de vierde buitenlandse klant zou worden van het Chinese Beidou-navigatiesysteem na Thailand, Brunei en Laos. Het akkoord met Thailand omvat de bouw voor 2 miljard yuan systemen op de grond. Het Chinese gps-systeem zou vooral de visserijsector van Pakistan, Thailand en India kunnen ten goede komen.
Europa
In Europa komt eerst Zwitserland aan de beurt waarmee China net de negende ronde heeft afgewerkt van gesprekken om tot een vrijhandelszone te komen zoals met IJsland.  Minister van economie Schneider Ammann verklaarde woensdag nog dat de standpunten van beide landen nader tot elkaar kwamen tot de ondertekening. China is de zesde exportmarkt voor Zwitserland en een aantal sectoren zoals uurwerken, geneesmiddelen en chemie zal profiteren van de overeenkomst die zal leiden tot de afbouw van tarieven die bij dure uurwerken bijvoorbeeld 20% bedragen.  In Zwitserland ook gesprekken met president Ueli Maurer, vicepresident Burkhalter en Scheider Ammann en de ondertekening van overeenkomsten economie & handel, financies, cultuur en klimaatverandering.
Li beëindigt zijn reis in Duitsland, China’s grootste handelspartner in Europa met een bilateraal handelsvolume van 161 miljard vorig jaar, bijna 30 % van China’s totale EU-handel. Li zal zowel president Gauck ontmoeten als kanselier Merkel en dit komt op het ogenblik dat tussen China en de EU een handelsdispuut woedt over zonnepanelen en telecom. De Duitse minister van Economie en vicekanselier Philipp Rösler verklaarde aan Wellt am Sontag dat het voornemen van de EU-commissie om strafheffingen te leggen op Chinese zonnepanelen “een ernstige fout is”.  Hij volgt hierbij de  vertegenwoordiger van de werkgevers Grillo die zei dat alle mogelijkheden voor onderhandelingen moeten uitgeput worden vooraleer heffingen opgelegd worden want dit zou nadelig zijn voor beiden. Bijgevolg riep hij de regering op druk uit te oefenen op de Commissie.
Li en Merkel zullen het jaar van de talen inluiden dat een betere kennis van elkaars talen moet stimuleren. Nog andere akkoorden zullen worden getekend op het vlak van productie, investeringen, financies en verstedelijking. De Bertelsmannstichting verwacht dat de Chinese investeringen in Duitsland tegen 2020 zullen verdrievoudigen tot 2,1 miljard $. Uit een opiniepeiling voor de stichting bij 1000 Duitsers blijkt dat het merendeel van de ondervraagden China’s invloed als positief beoordeelt.
Bron: Volksdagblad, afp, SCMP, Xinhua, Reuters
p

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *