Lukt het China om geïmporteerde besmettingen tegen te houden?

Geïmporteerde besmettingen vormen een langzaam stijgend, maar niet te ontkennen risico op een tweede golf van COVID-19 in China. Experts en overheid weten waarom ze alles op alles moeten zetten om dit tegen te gaan.

geïmporteerde besmettingen
foto Xinhua

weer enige toename

De betrouwbare en volledige Real-time update van de Global Times leert dat er de afgelopen vijf dagen in totaal 358 bevestigde gevallen van COVID-19 zijn bijgekomen op het vasteland China. In de afgelopen twee dagen was de stijging het hoogst, met als piek vandaag 108 nieuwe COVID-19 zieken. Belangrijk is dat 336 van die nieuwe besmettingen geconstateerd zijn bij personen die uit het buitenland komen.

risico

De Chinese experts wijzen al twee weken op het gevaar van een ‘tweede golf’ met besmettingen door het nieuwe coronavirus, afkomstig uit het buitenland. Zhang Wenhong, van het Huashan Ziekenhuis (Universiteit Fudan in Shanghai) is hier bijvoorbeeld zeer uitgesproken over. Hij zegt op 8 april in een interview met het financiële dagblad Caixin: ‘China moet ervoor zorgen dat uit het buitenland ingevoerde besmettingen tegengegaan worden, om te voorkomen dat het virus aan een nieuwe ronde begint’.

geïmporteerde besmettingen
nucleïnezuurtest (foto Xinhua)

Er zijn twee redenen waarom China voorlopig enkel op zichzelf kan rekenen om het virus aan zijn grenzen tegen te houden. Er is nog lang geen vaccin en de pandemie woedt verder in een wereld waar velen nog steeds niet van de noodzaak aan mondiale samenwerking zijn doordrongen.

nog geen vaccin

‘De ontwikkeling van een specifiek vaccin tegen COVID-19 zal ten minste een jaar in beslag nemen. Remdesivir zou als doeltreffend kunnen worden gezien’. Het is alweer Zhang Wenhong die hier op wijst (Real-time update 11 april). Remdesivir is dus meer een toevalstreffer die niet louter tegen COVID-19 kan worden ingezet, zoals nodig is.

pandemie

Zhang constateert in het interview van 8 april ook: ‘Wereldwijd worden Europa en de Verenigde Staten voorlopig niet effectief gecontroleerd. In Afrika, Zuid-Amerika en India, waar de economie minder ontwikkeld is en de medische middelen ontoereikend zijn, zijn de nieuwe gevallen exponentieel toegenomen’. Ongetwijfeld worden hij en zijn collega’s dagelijks met de neus op die feiten gedrukt. Op 2 april lieten 100 bekende Chinese academici een open brief in The Diplomat publiceren. ‘Wij worden geconfronteerd met de gevaarlijkste infectieziekte in een eeuw. Kritieken met politieke bijbedoelingen helpen China, de VS, en de wereld niet om de verspreiding van het virus tegen te gaan’. De oproep tot samenwerking wordt nog steeds grotendeels genegeerd, in elk geval door vele politici, maar ook in bepaalde media buiten China.

langdurige oorlog

Volgens Zhang zit de hele bevolking in China wel op 1 lijn, die van een ‘langdurige oorlog’. In het binnenland blijven de mensen afstand houden, mondmaskers dragen in het openbaar en regelmatig handen wassen. China bouwt voort op de vele opgedane ervaringen, bijvoorbeeld met behandeling zonder langdurig verblijf in het ziekenhuis (‘outpatient’ system) en deelt die zoveel mogelijk met collega’s in de rest van de wereld. Maar er is nog iets: ‘China heeft op dit moment de beste interne omgeving voor economische ontwikkeling ter wereld. Als we de economie niet ontwikkelen en de productie hervatten, tot wanneer moeten we dan wachten? Ondertussen blijven de geïmporteerde besmettingen bestaan’. Dit wordt een harde dobber voor de gezondheidsdiensten en de overheid in het algemeen.

3 verdedigingslinies

In de ‘langdurige oorlog’ waar Zhang, in navolging van de politieke leiding, over spreekt komen er drie verdedigingslinies bij: grenscontroles, wijken en ziekenhuizen. De mensen die daar werken moeten besmette personen en hun contacten opsporen en voldoende lang isoleren. Daarbij blijft testen en nog eens testen het parool.

wat doet de regering?

Tijdens een vergadering van de regering op 9 april, voorgezeten door premier Li Keqiang, werd besloten om in belangrijke regio’s het aantal tests voor nucleïnezuur en antilichamen in het bloedserum sterk uit te breiden. Dit epidemiologisch onderzoek zal niet alleen zorgen voor veiligheid en gezondheid van de mensen. Met de tests kunnen onderzoekers ook een beter zicht krijgen op de aard en de ontwikkeling van de epidemie. De meerderheid van de nieuwe patiënten (261) in de afgelopen dagen (zie boven) vertoonde geen symptomen. ‘Het opsporen en behandelen van deze asymptomatische ziektegevallen moet verder worden volgehouden’, aldus Li Keqiang.

geïmporteerde besmettingen
Chinese experts naar Rusland: internationale hulp en eigen nationale belang gaan hand in hand (foto Xinhua)

grens met Rusland

Het is nu vooral aan de grens met Rusland dat de spanning weer stijgt. In twee steden aan de grens worden snel maatregelen genomen. Suifenhe in de provincie Heilongjiang (Noordoost-China) en Manzhouli in de autonome regio Binnen-Mongolië (Noord-China) kennen een toename van geïmporteerde ziektegevallen uit het buurland. Ook uit Shanghai komt een bericht van 51 pas bevestigde patiënten die terugkeerden uit Rusland. Het zijn Chinese staatsburgers die volgens de gezondheidsdienst van Shanghai op 10 april met een vlucht uit Rusland zijn vertrokken. In Rusland neemt de epidemie nog steeds toe. Getuigen menen dat een aantal Russen zich niet houdt aan de regels die de regering heeft uitgevaardigd. Chinese staatsburgers gaan via landhavens naar huis terug, nu de meeste vluchten tussen de twee landen zijn stopgezet. Volgens de Chinese ambassadeur wonen er ongeveer 150.000 Chinese burgers in Rusland. Het zijn werknemers in door China gefinancierde bedrijven, zelfstandige ondernemers en studenten.

alarm

China mag en wil zijn staatsburgers niet de toegang tot het land ontzeggen. In de Chinese steden aan de grens met Rusland richt men nu noodhospitalen in. Er wordt getest op lichaamstemperatuur en op nucleïne-zuur. Passagiers moeten een verklaring afleggen over hun gezondheidstoestand. Ze worden allen in quarantaine geplaatst. Als ze het virus hebben worden ze ter observatie opgenomen.

www.gov.cn
(website van de Chinese regering), Global Times, Caixin, The Diplomat

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *