Obama in gesprek met Chinezen

De Amerikaanse president Barack Obama is via Shanghai in China gearriveerd (een beetje ongewoon, want buitenlandse staatshoofden gaan normaal gesproken eerst naar Beijing, en opmerkelijk is ook dat hij daar wel de burgemeester, maar niet de partijsecretaris zal ontmoeten). Op maandag houdt hij een debat met Chinese jongeren, studenten en internetgebruikers. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Clinton zal een bezoek brengen aan het terein van de wereldtentoonstelling. ‘s Middags gaan ze naar de hoofdstad voor besprekingen met president Hu Jintao en andere toppolitici.
Het debat met de jongeren kon dankzij Xinhua live worden gevolgd op internet. In de dagen voorafgaand aan het bezoek had het persbureau meer dan 2000 vragen van internetgebruikers verzameld. Die varieerden van “waarom blijven de Verenigde Staten vragen om de opwaardering van de Chinese munt?”, over “zullen de VS nog wapens aan Taiwan verkopen?” tot “lust u Chinees eten en kan u met eetstokjes overweg?”.
De media in China besteden redelijk veel aandacht aan het bezoek. Ze leggen daarbij de nadruk op Obama’s beloften dat hij de opkomst van China niet wil hinderen, dat hij zich  houdt aan het principe “er is maar één China” en dat hij steun zal geven aan de verbetering van de relaties tussen China en Taiwan.  Er wordt ook opgemerkt dat Obama blij is met een China dat fungeert als een “sterk, welvarend en succesvol lid van de internationale gemeenschap”en dat hij heeft gezegd “het succes van een land hoeft niet te verlopen ten koste van dat van een ander”. Over de intenties om beter samen te werken aan pogingen om wereldproblemen op te lossen, melden de Chinese media dat de presidenten Hu Jintao en Barack Obama dat al waren overeengekomen bij hun ontmoetingen ter gelegenheid van internationale conferenties in Londen en New York.

Xinhua bereidt de live internetuitzending voor

Xinhua bereidt de live internetuitzending voor

Er verschijnen ook veel interviews en opiniepeilingen met Chinese burgers, zoals de gesprekken met een opiniepeiler, een internetondernemer, de voorzitter van Friends of Nature  (oudste ngo van China) en een jonge eigenares van een exportbedrijf in Global Times. Hun meningen en uitspraken geven blijk van sympathie voor Obama en van een kritische maar voorzichtig optimistische kijk op de verhouding tussen de VS en de Volksrepubliek en hun bevolkingen. http://opinion.globaltimes.cn/commentary/2009-11/485256.html
Kritische geluiden
Enkele dagen voor Obama’s aankomst in China werd nog eens bevestigd dat de Amerikaanse president te zijner tijd de dalai lama zou uitnodigen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet woordvoerder Qin Gang daarover het volgende zeggen: “‘President Barack Obama zou, als bewonderaar van Abraham Lincoln die de slavernij heeft afgeschaft, goed moeten begrijpen waarom China gekant is tegen de activiteiten van de dalai lama. Het was immers China dat in Tibet de lijfeigenschap heeft afgeschaft. Van iemand die zegt dankbaar te zijn voor het werk van Lincoln mag ook worden verwacht dat hij begrijpt dat China zijn nationale soevereiniteit en zijn territoriale integriteit wil beschermen”.

Chinese oxfam-activist roept Obama op: kom je beloften na inzake het milieu en de strijd tegen de armoede

Chinese oxfam-activist roept Obama op: kom je beloften na inzake het milieu en de strijd tegen de armoede

Verder zijn sommige Chinezen een beetje teleurgesteld door de pessimistische geluiden over Kopenhagen die weerklonken in Singapore, waar Obama gesprekken had met politici van een aantal Aziatische staten.
Bronnen: Xinhua, Global Times, China Daily, South China Morning Post en Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *