Putins 15e bezoek aan China

De Russische president Putin heeft China al 15 keer bezocht en vier keer sinds Xi president is. Het begint een routine te lijken. Dertig overeenkomsten werden getekend en samenwerking qua energie blijft domineren. Beide landen gaan de relatie nog verstevigen.

XijpPutn16Dit jaar is het 20 jaar geleden dat het strategisch partnerschap over samenwerking in ging en het is 15 jaar geleden dat China met Rusland het verdrag over goed nabuurschap ondertekende. De beide staatshoofden hebben elkaar dit jaar al vijf maal ontmoet. Nu Rusland van het Westen kritiek krijgt om Oekraïne en China wegens de Zuid-Chinese Zee worden beiden in elkaars armen gedreven zo lijkt het wel. Putin zei nog verder te willen gaan in wederzijdse hulp en het begrijpen van elkaars problemen en voornaamste belangen. Beide partijen zijn voor het oplossen van geschillen door gesprekken en vredelievende onderhandelingen. Beide willen de principes van de VN veilig stellen, de basisnormen van de internationale relaties, het globaal evenwicht en de stabiliteit en internationale gerechtigheid.
Na een gemeenschappelijke verklaring over de bilaterale verhoudingen, over het verstevigen van de wereldwijde stabiliteit tekenden ze ook een verklaring die de ontwikkeling van de cyberspace promoot. Daarnaast werden nog een dertigtal andere overeenkomsten gesloten. Premier Li Keqiang zei dat China zich op een lijn wil stellen met de Eurasian Economic Union, een Russisch initiatief, en institutionele overeenkomsten bereiken op het vlak van handel en investeringen. Hij ziet vooral verdere samenwerking op het vlak van energie en financiën. De centrale banken van beide landen hebben een MoU getekend voor het opzetten van een clearing-regeling voor de yuan. Ruslands grootste petroleumproducent Rosneft zei dat China National Chemical Corporation (ChemChina) 40 % van de aandelen neemt in het geplande petrochemiecomplex VNHK het Verre Oosten van Rusland. Rosneft en ChemChina tekenden ook een oliecontract van een jaar.
Vorig jaar was Rusland al de tweede grootste leverancier van olie met in totaal 42 miljoen ton en dat is 28 % meer dan in 2014. CEO Miller van Gazprom zei vrijdag dat er met China onderhandeld wordt over een nieuw contract maar hij verschafte daarover niet meer details. China heeft het Russisch aardgas nodig om de dominante positie van steenkool in de eigen energievoorziening af te bouwen. Tijdens een vorig bezoek van Putin werd een overeenkomst getekend waarbij Rusland China gedurende 30 jaar jaarlijks van 38 miljard m3 aardgas voorziet. Aan de aanleg van de 3000 km lange pijplijn vanuit Siberië wordt nog gewerkt. De beide landen zullen samenwerken rond allerlei vormen van opwekking en voorziening van energie, kernenergie tot groene energie.
Bronnen: SCMP, China Daily, www.dfbonline.nl/?

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *