In Henans kanton Qingfeng werkt de eerste slimme Chinese boerderij praktisch zonder boeren. De resultaten zijn hoopgevend want de arbeidskosten voor water- en mestbeheer zijn met 80 % zijn gedaald, terwijl de totale personeelskosten met 40 % zijn gedaald. De efficiëntie is met 30 % gestegen ten opzichte van de traditionele methoden.

Deze boerderij in Qingfeng is ontworpen door wetenschappers van de Henan Agricultural University als onderdeel van het ‘sci-tech backyard-programma’ en beslaat ongeveer 233 hectare Ze heeft een droom werkelijkheid gemaakt door volledig onbemande ploegen, aanplanten, beheer en oogst te realiseren. ‘Generaties lang betekende oogsten dat de hele familie in het zweet werkte op het land’, zegt directeur Zhou Jianshi van de lokale coöperatie voor landbouwmachines terwijl een autonome oogstmachine voorbij ronkt. ‘Nu doen deze “ijzeren werkpaarden’alles zelf het is gewoonweg verbazingwekkend.’ Deze zomer heeft de boerderij een leger van slimme machines ingezet van zelfrijdende oogstmachines en tractoren tot zaaimachines met luchtaanzuiging, precisie-irrigatiesystemen en verkenningsdrones die allemaal worden aangestuurd via de BeiDou-navigatiesatellieten.
In de controlekamer van de boerderij flikkeren gigantische schermen met realtime gegevens over bodemvochtigheid, zaailingdichtheid en ongediertewaarschuwingen, waardoor een digitaal beeld van de velden ontstaat. ‘Ons dronepatrouillesysteem verzamelt dagelijks tussen 9.00 en 15.00 uur om de 30 minuten veldgegevens op 10 punten’, aldus directeur Wang Qiang van het Qingfeng sci-tech backyard-programma en universitair hoofddocent aan de Henan Agricultural University. ‘Voorspellende modellen vertalen de gegevens naar groeipatronen, opbrengstprognoses en nauwkeurige waterbehoeften’, voegde Wang toe. Het slimme irrigatiesysteem verdeelt de velden in zes zones die elk worden bewaterd op basis van de specifieke behoeften van de gewassen.
Resultaten
Volgens Zhou heeft deze omschakeling een enorme efficiëntiewinst opgeleverd. ‘Met het autonome systeem hebben we de oogsttijd kunnen terugbrengen van zeven naar vier dagen’, zegt hij. Hij preciseert verder dat de arbeidskosten voor water- en mestbeheer met 80 % zijn gedaald, terwijl de totale personeelskosten met 40 % naar beneden gingen. ‘Maar de efficiëntie is met 30 % gestegen ten opzichte van de traditionele methoden van vorig jaar’, merkt hij op. Achter deze omvorming schuilt geïntegreerde automatisering met robotploegen die de grond voorbereiden, slimme plantmachines die gemiste zaden detecteren, drones die de gezondheid van de gewassen en ongedierte monitoren en AI die de hele oogst coördineert.
Zhou zegt dat de irrigatiewerkzaamheden met 90 % zijn gedaald: werk waar vroeger 10 mensen voor nodig waren, wordt nu door één persoon met een smartphone gedaan, terwijl precisiebemesting het gebruik van chemicaliën met 20 % heeft verminderd en de opname-efficiëntie met 30 % heeft verhoogd. De resultaten zijn inspirerend, aldus Wang, die opmerkt dat het eerste rapport van de slimme boerderij een indrukwekkende stijging van 20 % in de tarweopbrengst liet zien in vergelijking met nabijgelegen conventionele velden. ‘De kern is het afstemmen van water en meststoffen op de exacte behoeften van het gewas’, legt oprichter Ye Youliang van het ‘sci-tech backyard-programma’ en professor aan de Henan Agricultural University uit. ‘Geïntegreerde water-bemestingssystemen stellen ons in staat om voedingsstoffen precies te leveren wanneer en waar de planten ze nodig hebben, wat resulteert in minder input, hogere kwaliteit en echt duurzame landbouw’, voegt hij eraan toe.
Staande te midden van de levendige velden ziet Wang een ingrijpende omvorming aan de horizon. ‘Qingfeng biedt een reproduceerbaar model voor de modernisering van de Chinese landbouw’, zegt hij. ‘Vervolgens gaan we de volledig onbemande technologie verfijnen, de kosten verder verlagen en de efficiëntiewinst vergroten.’
Bron: China Daily