Politieke nummer 2 in EU-landen (UPD)

De voorzitter van het Chinese parlement en nummer twee van de Communistische Partij van China, Wu Bangguo is dinsdag in Nederland begonnen aan een reis in vier Europese landen.

Wu Bangguo en Mark Rutte (NL premier)


Na recente bezoeken van de premier, van de vermoedelijk toekomstige premier en van een belangrijk kabinetslid illustreert deze reis nogmaals het grote belang van Europa voor China, en het engagement van China om in tijden van ernstige crisis aan de zijde van Europa te staan en samen naar oplossingen te zoeken. Als doelstellingen plaatst Wu het versterken van het politieke vertrouwen voorop, naast het klassieke uitbreiden van de wederzijdse handel. Viceminister van Handel Zhong Shan, die ook vicevertegenwoordiger voor buitenlandse handelsbetrekkingen is, heeft een interview toegestaan aan de Chineestalige online versie van de Renmin Ribao (People’s Daily). Hij wijst daarbij op de jarenlange diplomatieke banden met de landen op het reisprogramma. Ook volgens Zhong San heeft het overleg niet alleen economische bedoelingen maar zal de voorzitter van het Chinese parlement die Wu Bangguo dit jaar nog is, ook het wederzijdse politieke vertrouwen willen verbeteren en zorgen voor uitwisselingen en samenwerking tussen de respectievelijke volksvertegenwoordigingen.
Wu heeft gedurende zijn drie dagen in Nederland de koningin, de eerste minister en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer ontmoet. China hoopt op meer technologische samenwerking met Nederland; domeinen met veel perspectief zijn productie, nieuwe energieën, financiën en landbouw. Nederland is binnen de EU de tweede handelspartner, de op een na grootste exportmarkt en de derde bron van buitenlandse investeringen van China. Het volume van de handelsbetrekkingen nam met 21% toe in 2011. Statistieken uit Chinese en Nederlandse bron wijzen op een economische samenwerking die steeds inniger en diverser wordt. Nederland heeft tot nog toe voor meer dan 9 miljard euro in China geïnvesteerd via 2.600 projecten in de sectoren van de petrochemie, industriële productie, financiën en logistiek. China heeft op zijn beurt in totaal 1,2 miljard euro geïnvesteerd in Nederland. Toen China in 2011 ongeveer 43 miljoen euro in projecten in Nederland stak werd het daarmee de op een na grootste investeringsbron na de VS. De Volksrepubliek heeft ten slotte de afgelopen jaren voor meer dan 5,5 miljard euro aan technologie uit Nederland geïmporteerd. Volgens Zhong Shan hebben China en Nederland dezelfde opvattingen over ontwikkeling en zijn ze beiden overtuigde voorstanders van de vrijhandel. Hun economieën vullen elkaar aan. De regeringen zullen bedrijven aanmoedigen om kansen te grijpen en te scheppen op de gebieden van milieuvriendelijke ontwikkeling, moderne landbouwmethoden, financiën en verzekeringen. Wu Bangguo heeft volgens Buitenlandse Zaken gezegd dat hij de besluitvorming zal versnellen over de komst van een nieuw Nederlandse consulaat-generaal in Chongqing. (Dit is de stad waar Bo Xilai tot voor kort de leiding had). Naast de ambassade in Beijing waren er al consulaten-generaal in Shanghai, Guangzhou en Hongkong. Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal heeft de Chinese eerste viceminister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun gevraagd om ‘de constructieve rol van China op het wereldtoneel voort te zetten’.
Na Nederland gaat Wu nog naar Kroatië, Luxemburg en Spanje. Het einde van zijn rondreis is gepland voor 30 mei.
Vorig jaar realiseerde China met Kroatië een buitenlandse handel van 1,6 miljard dollar, een stijging met 16%. Daarmee is Kroatië na Servië de belangrijkste Chinese handelspartner van landen voortgekomen uit het voormalige Joegoslavië. Bedoeling is dat tijdens Wu’s bezoek akkoorden getekend worden om de wederzijdse investeringen te bevorderen en om in Kroatië een zone voor samenwerking met China op te zetten. Luxemburg van zijn kant is het Europees land dat het meeste Chinese investeringen binnenhaalt. De mogelijkheden voor meer samenwerking liggen daar in financiën, communicatie en logistiek als brug naar de rest van Europa. Spanje tenslotte was in 2011 naast een belangrijke handelspartner ook al de bestemming van 130 miljoen dollar Chinese investeringen; China biedt aan samen te zoeken naar diverse vormen van samenwerking die Spanje kunnen helpen om de crisis te bezweren.
Bij het bericht dat uitgerekend Wu Bangguo deze belangrijke politieke en economische agenda uitvoert in een aantal EU-landen kan de volgende achtergrondinformatie van enig belang zijn. Wu is niet alleen fungerend voorzitter van het Nationale Volkscongres, maar ook nummer twee in de CPC. In die beide hoedanigheden heeft hij de afgelopen jaren regelmatig duidelijke verklaringen afgelegd dat China weliswaar politieke hervormingen doorvoert, maar vastbesloten is geen meerpartijenstelsel te introduceren dat een kopie zou zijn van westerse. Dit jaar werd die boodschap zo onder woorden gebracht: ‘als China een systeem krijgt waar partijen elkaar regelmatig aan de macht afwisselen, met een scheiding der machten en met een federale structuur riskeren we chaos en verliezen we misschien alle vooruitgang van de afgelopen 30 jaar’. Ook Wen Jiabao waarschuwde voor dat laatste, maar hij zei dat China dit gevaar liep als het niet zou democratiseren. Het is echter niet zeker dat Wen en Wu echt tegenovergestelde opvattingen en andere definities van democratisering hebben. Wel zeker is dat Wu de officiële visie van de Chinese leiders vertolkt
Bronnen: Xinhua, Renmin Ribao Online (artikel vertaald door World News Connection NTIS, informatiedienst van de VS), Nederlands Dagblad (christelijk), Rijksoverheid.nl, BBC, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *