Xi naar Sotsji


In Beijing zijn ze niet vergeten dat Rusland zijn premier naar de Olympische Spelen van 2008 stuurde (en allicht ook niet dat China in de aanloop van die Spelen het voorwerp was van een maandenlange campagne, door Beijing gezien als een aanval op zijn soevereiniteit).

Xi en Putin, afgelopen september bij de G20

Xi en Putin, afgelopen september bij de G20

Voor de Chinese leiders spreekt het vanzelf dat Xi Jinping persoonlijk de opening van de Winterspelen in Sotsji, Rusland zal bijwonen. Toch vindt het officiële persbureau het gepast om inzicht te geven in de redenen hiervoor. Xinhua Insight schrijft: Xi koos ervoor om Rusland als eerste land te bezoeken na zijn aanstelling tot president van China. Rusland wordt alweer het doel van zijn eerste buitenlandse reis in 2014. Dat een staatshoofd een internationale sportmanifestatie buiten China bijwoont is nog een primeur. Dit alles is een teken van het belang dat China hecht aan de Olympische Spelen, aan de inspanningen van Moskou voor de organisatie ervan en aan de banden met Rusland.

Politiek en economie

Men is in Beijing niet vergeten dat Putin, die toen premier was, ook naar de opening van de Beijing Olympics in 2008 kwam. ‘Staatsmannen breiden hun contacten steeds vaker uit tot informele gelegenheden zoals culturele of sportevenementen’, volgens een Russische professor. Xinhua citeert het met instemming. Xi en Putin hebben elkaar vorig jaar vier keer ontmoet: op de top van de BRICS, tijdens de vergaderingen van de G20 (samen met de andere wereldleiders te Moskou, in september 2013) en van de Shanghai Cooperation Organization en in de marge van de Asia-Pacific Economic Cooperation in Indonesië. De twee buurlanden vieren dit jaar de 65e verjaardag van hun diplomatieke betrekkingen. De relatie is in de huidige periode zeer vriendschappelijk en draagt bij aan vrede en stabiliteit in de wereld. De twee werken samen en hebben gelijklopende ideeën over kwesties zoals de burgeroorlog in Syrië of het kernprogramma van Iran. Rusland verkoopt olie aan China, de beide landen hebben een bijna gelijk aandeel in een grote raffinaderij, ook leveringen van aardgas staan op de agenda. Ze dreven in 2012 handel met elkaar ter waarde van 88 miljard dollar en verwachten dat dit zelfs zal oplopen tot 100 miljard in 2015 en 200 miljard in 2020. Bij de ontwikkeling van de uitgestrekte grensgebieden waar ze elkaars buren zijn, kunnen ze grondstoffen en technologische kennis en ervaring ruilen en hun krachten samenbundelen.

Cultuur

Xinhua geeft ook treffende voorbeelden van culturele uitwisseling: ‘Stalingrad’, de eerste Russische IMAX 3D film, was een kassucces in China (en een nostalgische trip voor de oudere generatie die de populariteit van de Sovjetfilms in de jaren vijftig had meegemaakt). Tussen 2006 en 2012 organiseerden China en Rusland samen een aantal ‘speciale jaren’, van het toerisme, van de talen, van de nationale culturen van beide landen. In 2014 en 2015 kent dit alles een voortzetting met de jaren van ‘vriendschappelijke contacten tussen de jeugd’. Het persbureau heeft  gesproken met diplomaten en academici die zeer blij zijn met Xi’s kennis van de Russische taal, de literatuur en zijn bewondering voor de cultuur van hun land. In Moskou herinneren ze zich Xi’s vorige bezoeken. Hij heeft indruk gemaakt bij zijn vorige bezoek door te laten zien dat hij vertrouwd is met het werk van Poesjkin, Lermontov, Gogol en Tsjechov en met de Russische volkscultuur. Xi had ook succes met zijn onthulling dat het rolmodel van zijn jeugd de ascetische revolutionair was uit de roman ‘Wat te Doen’ van de Tsjernysjevski* ‘De Chinese leider heeft een goed begrip van de nationale realiteiten van Rusland’ zeiden ze nog. Wederzijdse belangstelling en respect vormen ook de kern van de conclusie die een Chinese Rusland-expert naar voren brengt: ‘China en Rusland bieden een model voor hoe grote machten na de Koude Oorlog met elkaar kunnen omgaan: door elkaar te respecteren en te streven naar een duurzame samenwerking.’ 

Bronnen: Xinhua, Wikipedia

*Het is bij Tsjernysjevski dat Lenin de titel voor zijn bekende geschrift haalde. De 19e-eeuwse auteur was beïnvloed door Marx en heeft op zijn beurt veel linkse denkers geïnspireerd, zoals bijvoorbeeld de Russisch-Amerikaanse anarchiste Emma Goldman.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *