Xinhua: vertrouwen in de nieuwe 'stuurlui'

Xinhua pleit voor vertrouwen in de nieuwe leiders. In het achtergrondartikel ‘The new helmsmen’, de nieuwe stuurlui, leggen analisten een verband tussen de (levens)ervaringen van de zeven topleiders en de verwachtingen die ze wekken. We geven in grote lijnen de redenering weer. Aan de lezer om te oordelen of hun argumenten steekhoudend zijn of te optimistisch.
Xi en co. ‘zijn niet verstard of conservatief. Zij zullen zeker zorgen voor verdergaande hervormingen en doorgaan met het ontwikkelen van de Chinese versie van het socialisme. Ze hebben immers de hervormingen en de openheid van nabij meegemaakt, er aan meegewerkt en er de vruchten van geplukt.’ De uitdagingen op hun agenda zijn niet gering: corruptie, de kloof tussen volk en bureaucratie, een wereldeconomie in onzekerheid, de ongelijkheid in welvaart, de milieuvervuiling, de klachten onder de bevolking over dat alles. Zij zijn zich bewust van de dringende noodzaak om met oplossingen te komen, maar zij kunnen dat ook doen. De ervaringen uit hun jeugd, tijdens hun loopbaan, hun opleiding en hun internationale contacten hebben hen gehard, wijs en deskundig gemaakt en ervoor gezorgd dat ze met een open geest hun werk aanpakken. Xi en Li zijn geboren in jaren vijftig, de andere vijf zijn iets ouder. Ze hebben het werk van de opbouw en de harde tijden van de culturele revolutie aan den lijve ondervonden. Sommigen zijn naar het platteland gestuurd, anderen hebben gewerkt in fabrieken, de haven, scholen. Zij beseffen de problemen en kennen de verwachtingen van het volk. Hun carrières hebben ze daarna opgebouwd zowel in regio’s die voorop liepen in de experimenten en hervormingen als in het centrum en het westen waar nog een lange ontwikkelingsweg is af te leggen. Vaak zijn deze zeven bestuurders met noodsituaties geconfronteerd. Ze hebben geleerd kansen te grijpen en creatief te zijn. Zij zijn van na de revolutie en de oorlog en hebben, na de culturele revolutie of op het eind van die periode kunnen studeren. Naast een complete en systematische vorming in ‘de heersende ideologie van het socialisme’, hebben zij graden behaald in studierichtingen die uiteenlopen van economie over technologie tot menswetenschappen. De zeven comitéleden hebben, in het kader van de mondialisering, meer dan hun voorgangers gereisd en ze zijn bekend met de internationale gemeenschap. Het artikel haalt ook een commentaarstuk aan uit de Financial Times waarin twee opiniemakers de manier waarop de leiders geselecteerd zijn verdedigen. In de tweede helft van het Xinhua-artikel presenteren de journalisten een aantal leden van het politiek bureau.
Zie ook
Het volledige artikel
http://news.xinhuanet.com/english/special/18cpcnc/2012-11/15/c_131977176.htm
Het opiniestuk in de Financial Times
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/903d37ac-2a63-11e2-a137-00144feabdc0.html#axzz2CJIyCXxh

Gegevens over de nieuwe leiders die wat concreet materiaal leveren voor de beoordeling van wat Xinhua zegt over hun achtergrond
http://www.chinasquare.be/achtergrond/bio%E2%80%99s-nieuwe-chinese-leiders/
Over het todolijstje van Xi & co. de programa’s van de Chinese televisie op video
http://cctv.cntv.cn/lm/dialogue/01/index.shtml

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *