China helpt zika bestrijden

Chinese wetenschappers hebben meegewerkt aan het ontwikkelen van een methode om de muggen die het zikavirus verspreiden te bestrijden. Misschien kan deze methode in Brazilië met succes toegepast worden. Professor Xi Zhiying, één van de belangrijkste ontwikkelaars neemt in Brazilië deel aan een internationale conferentie over zikabestrijding. Brazilië is één van de meest getroffen landen, met reeds meer dan 500 bevestigde gevallen van microcefalie ten gevolge van het virus.

Professor Xi in zijn kwekerij

Professor Xi in zijn kwekerij


Xi is een expert in vector management, een methode waarbij men de insecten of andere dieren die dragers (vectoren) van ziekten zijn, probeert te verdelgen. Hij is voorzitter van het gemeenschappelijk instituut voor de vectorcontrole van tropische ziekten van Sun Yat-sen Universiteit in Guangzhou en Michigan State University. De techniek die hij mede ontwikkeld heeft kan gebruikt worden voor het voorkomen van alle ziekten die door muggen overgedragen worden, zoals zika, malaria, dengue en gele koorts.
De klassieke bestrijding van de muggen die het Zika-virus overbrengen is met chemische verdelgingsmiddelen. Maar na jarenlang onderzoek en veldtesten heeft het team van Xi op industriële schaal muggen gekweekt die de bacterie Wolbachia dragen. Deze bacterie verhindert dat de virussen zich in de insecten kunnen voortplanten en remt ook de voortplanting van de insecten zelf. Xi stelt nu voor in Brazilië een kwekerij van deze muggen met Wolbachia op te richten. Op Shazai eiland van de provincie Guangdong, een streek die door dengue geplaagd wordt, bevindt zich de nu grootste kwekerij ter wereld. Die kan wekelijks 20 miljoen steriele mannetjes voortbrengen. Miljoenen steriele mannetjes werden vorig jaar in de natuur losgelaten en zorgden ervoor dat de wijfjesmuggen massaal steriele eitjes gingen leggen waardoor de muggenpopulatie sterk afnam. Het zijn alleen de wijfjesmuggen die door bloed te zuigen voor de mens gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen. Dit jaar zullen er verdere testen gedaan worden op dezelfde en op andere locaties.
Oxitec, een Brits filiaal van een Amerikaans bedrijf heeft overigens in de loop van 2015 al een kwekerij in Brazilië gebouwd en claimt dat daardoor in de getroffen regio het aantal muggen met 82% teruggevallen is. Zij willen hun bestrijdingsmethode uitbreiden met een tweede kwekerij in Brazilië. Maar ze werken met genetisch gewijzigde muggen. Die methode is controversieel. De Chinese methode daarentegen werkt met muggen met de in de natuur vrij voorkomende bacterie Wolbachia. Daardoor kan ze gemakkelijker een vergunning van de overheden krijgen.
Het experiment in 2015 in Guangdong gebeurde voor meer dan 90% door Chinese wetenschappers, met steun van de Chinese overheid. Doch het Wolbachia project is internationaal. Het startte na een theoretische publicatie in Science in 2005, waar ook professor Xi aan meewerkte. Er zijn momenteel 8 teams in de wereld die op Wolbachia werken. Het gezamenlijk Chinees-Amerikaans onderzoekscentrum van professor Xi werd vijf jaar geleden gelanceerd met steun van onder meer Bill Gates en werkt samen met het IAEA (Internationaal Atoomenergie Agentschap) voor de ontwikkeling van een sterilisatietoestel op basis van X-stralen. Een Israëlisch bedrijf gaat de toepassing van drones bestuderen voor het uitzetten van de gekweekte muggen.
Bron: Global Times; lees hier het volledige artikel
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *