Afrika-China: nog altijd zonnige vooruitzichten (update)

In Sharm el-Sheikh (Egypte) vond het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) plaats. De Chinese premier Wen Jiabao heeft er 50 Afrikaanse toppolitici, presidenten en premiers ontmoet. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Handel vergezelden Wen, samen met een legertje beleidsmedewerkers van het hoogste niveau.
Wen Jiabao beloofde voor de komende drie jaar  voor meer dan 10 miljard dollar goedkope leningen, een verdubbeling van het bedrag dat president Hu Jintao drie jaar geleden op de vorige top in Beijing toezegde en dat toen al als opzienbarend werd beschouwd.
Eén miljard dollar Chinese kredieten wordt speciaal gericht op de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen.
Aansluitend bij de schuldverlichting van 1,36 miljard dollar aan 31  Afrikaanse landen die al in 2006 overeengekomen was, komt er een nieuw pakket van kwijtschelding voor de armste  landen. Niet minder dan 95 % van de goederen van de minst ontwikkelde landen die diplomatieke relaties hebben met Beijing, zal zonder invoerrechten China binnen mogen.
China zal als ontwikkelingshulp 100 projecten voor schone energie opzetten, de medische bijstand vergroten (onder meer door ontwikkeling en levering van efficiëntere middelen tegen malaria) en de culturele betrekkingen verder uitbouwen (onder meer via een verhoogd aantal studiebeurzen voor Afrikanen in China).
In 2008 bedroeg de totale Chinees-Afrikaanse handel 100 miljard dollar, tien keer meer dan in 2000. Vorig jaar maakte de handel tussen China en een aantal Afrikaanse staten een sprong voorwaarts van 45 %, ondanks de recessie elders in de wereld.
De Chinezen hebben reeds voor 7,8 miljard dollar geïnvesteerd in Afrika (goedkope leningen inbegrepen).
De top in Egypte  is de zoveelste stap in de voortgang van de nog volop groeiende relaties tussen China en een groot aantal Afrikaanse staten. Bijna wekelijks worden er miljardencontracten afgesloten voor de ontginning van mineralen en het opwekken van energie. Telkens stelt China dan de deelname aan broodnodige infrastructuurwerken (spoorwegen, wegen, mijnen) tegenover gunstige ontginningsvoorwaarden. Vorige week was Congo weer aan de beurt, een maand geleden Guinea.
De verhoudingen tussen de beide partijen zijn telkens puur zakelijk en politiek neutraal: aan het afsluiten van contracten worden geen politieke voorwaarden verbonden, economische verhoudingen worden niet gezien als een voortzetting van de diplomatie met financiële middelen. Veel economen en politici, zowel in Afrika als in China, zien dit als een omgang waar beide partijen bij winnen. De toppolitici op de conferentie maakten  eveneens duidelijk dat de samenwerking verder gaat dan het simpelweg leveren van grondstoffen.
Bronnen: SCMP en Global Times
Zie ook CCTV-video over de top

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *