Onderwijs in actie in Sichuan

Honderden leraren van privéscholen hebben gestaakt in Chengdu (Sichuan, de provincie die in 2008 getroffen werd door een zware aardbeving).  Ze protesteerden hiermee tegen lage salarissen en abominabele werkomstandigheden.
Het onderwijzend personeel van de Chengdu Foreign Languages School, eigendom van de Derui Group (vastgoed, transport, medische dienstverlening, binnenkort beursgenoteerd), onderhandelde met Yan Yude, de voorzitter van de groep en een van de rijkste burgers van China. Toen hij een salarisverhoging van 1000 yuan per maand aanbood, antwoordden de leraren dat hun collega’s in de staatsscholen onlangs een verhoging van drie keer zoveel hadden gekregen. Hierop lieten Yan Yude en zijn vrouw zich gaan in een tirade van bedreigingen en schelpartijen (‘waardeloze leraren, verdwijn maar, want voor jullie duizenden anderen, geldwolven enz…’). Toen ze weigerden hun excuses aan te bieden, gingen 400 leden van hun personeel in staking.
Studenten sloten zich solidair bij de actie aan. Vervolgens groeide het aantal stakers aan met 250 collega’s van de Chengdu Experimental Foreign Languages School, misnoegd over het feit dat ze geen salarisverhoging meer hadden meegemaakt sinds hun instituut geprivatiseerd werd in 2002. Bovendien moeten deze lesgevers werken in tijdelijke ruimtes op de zesde verdieping van een oud schoolgebouw, waar (volgens studenten) de muren trillen als je er naar binnen gaat.
De studenten hebben ook klachten over het eten in de schoolkantine en over de temperatuur en de hygiëne op de slaapzalen voor internaatleerlingen. Dat alles verklaart hun bereidheid tot solidariteit met hun leraren. De actie, die op 5 november begon, is voorlopig opgeschort. De regering heeft het bestuur van een van beide scholen overgenomen en bemiddelt nu in het conflict. Bij de onderhandelingen zijn ook ouders betrokken. De stakers hadden in een brief aan de ouders uitleg gegeven en laten weten dat hun kinderen later de lessen gratis zullen kunnen inhalen.
Bronnen
http://www.chinadaily.com.cn/
en
http://chinastudygroup.net/2009/11/teachers-strike-ends-in-chengdu/

spandoek met leuzen van de stakers

spandoek met leuzen van de stakers

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *