Belgische handelsmissie bezoekt China

Een handelsmissie met 635 personen onder leiding van prinses Astrid bezoekt gedurende 5 dagen China. De klemtoon ligt op milieutechnologie, afvalbehandeling, farma maar ook voeding. Het is de grootste handelsmissie ooit.

De missie telt 282 bedrijven, vertegenwoordigd door 465 zakenmensen. Er reizen ook elf universitaire instellingen mee goed voor 25 academici- 20 federaties, 5 ministers en 17 journalisten. Bij de bedrijven behoren zowel toppers zoals Barco als KMO’s. Overdag staan individuele B2B-afspraken op het programma maar ook seminaries die een blik werpen op zakelijke opportuniteiten in China en mogelijke partnerships. Deze conferenties zijn eveneens een gelegenheid om de prioriteiten van de lokale autoriteiten en hun belangrijkste projecten te leren kennen. Verwacht wordt dat minstens 55 contracten zullen worden ondertekend. In een ontbijtseminarie zal ook nagegaan worden hoe het innovatieve China van vandaag bron kan zijn van kapitaal, technologie en partnerschappen. Connectivity between East and West: An Era of Change & Transformation’ is het thema van het seminarie dat op 21 november waarvan UNIZO de hoofdorganisator is.

Opvallend is ook het grote aantal onderwijsinstellingen dat meereist in het spoor van prinses Astrid. KU Leuven, Thomas More en de universiteiten van Gent en Antwerpen zijn er allemaal. China bezit zelf geld en technologie, maar wie gespecialiseerde kennis meebrengt, maakt een goede kans, aldus consultant Bart Horsten die bedrijven introduceert in China.

De handelsmissie focust dan ook op sectoren als milieutechnologie, afvalbehandeling en farma, terreinen waar de Chinezen nog expertise missen. Omdat voeding daar ook bij hoort, is federatie Febia duidelijk aanwezig. De voorbije 4 jaren is de uitvoer van Belgische voeding naar China verdubbeld om vorig jaar 226 miljoen euro te bereiken. Fevia en 29 leden zullen Alibaba bezoeken, webwinkel JD.com en logistiek invoerder Zhengzhou International Hub. Alibaba verkoopt al Belgische producten op zijn platformen, maar te weinig. Gehoopt wordt om een contract af te sluiten voor een Belgisch (virtueel) Paviljoen op Tmall Global, het Alibaba platform waarop Chinese consumenten buitenlandse merkproducten kunnen kopen.

Frietcultuur?

Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de federatie van Belgische aardappelhandelaars- en verwerkers, startte al in 2015 een campagne om de aardappelteelt te promoten bij de Chinese boeren. ‘Aardappelteelt vergt minder landbouwgrond dan de teelt van rijst en granen, en verbruikt ook minder water legt Cools uit. Maar de kwaliteit van de Chinese aardappelteelt blijft ondermaats’ Hij wil samen met de Boerenbond en VITO helpen. Voor hem gaat het dus minder om koudweg te verkopen, maar eerder om een partnerschap aan te gaan ter bevordering van onze frietcultuur. Cools merkt tevens op dat China na de VS de grootste invoerder is van onze diepvriesfrieten en hij hoopt op een verhoging de komende jaren.

CEO Bart Buysse van Fevia heeft recentelijk een sterke verhoging vastgesteld van in China ingevoerde melkproducten en diepvriesfrieten. Wegens de varkenspest mag het varkensvlees echter niet meer ingevoerd worden en ook daarover zal worden gepraat aldus P. Van Damme van sector Febev. Brouwerij Huyghe waarvoor China al de tweede exportmarkt is, zal nogmaals een contract van 3 jaar ondertekenen voor de verspreiding van zijn merken Delirium, La Guillotine en Averbode. Ook twee Brugse brouwerijen gaan mee.

Prinses Astrid bij vicepresident Wang Qishan

De Belgische delegatie werd ontvangen door vicepresident Wang Qishan en van regeringswege door vicepremier Hu Chunhua. Van Belgische kant nemen de Vlaamse minister-president Jan Jambon, Waals minister Willy Borsus (landbouw), Brussels minister Pascal Smet (Internationale Betrekkingen) en federaal minister Pieter De Crem (Buitenlandse handel) aan de missie deel. Naast Beijing wordt ook Shanghai bezocht. Een Vlaamse afvaardiging bezoekt nadien nog Guangzhou en/of Hongkong.
De Zuid-Hollandse Commissaris van de Koning Jaap Smit en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra zijn ook van 17 tot en met 22 november in China. Samen met vertegenwoordigers van dertig bedrijven uit Zuid-Holland richten zij zich tijdens deze missie op duurzame ontwikkeling en modernisering van land- en tuinbouw. N

Bronnen: Xinhua, VRT, Trends, DS, Fevia, VOKA, nieuweoogst.n

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *