Bescherming Tibetaanse antilope een succes

Vorige week heeft de dierenbescherming in de provincie Qinghai 2282 schuilplaatsen van de Tibetaanse antilope die door stropers werden aangelegd, vernietigd. De bescherming van de laatste tien jaar loont, want het aantal van de uitstervende diersoort stijgt weer.
tibantilopeTibetaanse antilopen zijn sterk gegeerd, want zij geven de fijnste wol in de wereld; in het Perzisch wordt het dier ‘Shahtooth’ genoemd of de koning van de wol. Elk haartje van de Tibetaanse antilope is dan ook zes keer dunner dan een menselijk haartje. Tijdens de jaren ’80 waren sjaals van shahtooth sterk in trek wegens het licht en warm karakter. Omdat daarvoor de wol van drie tot vier dieren vereist is, kostte een stuk 11.000 $. De zwarte markt in de dieren deed hun aantal dalen van 200.000 in de jaren ’80 tot 20.000 in 1997.
Om de antilope van uitsterven te behoeden, zette de Chinese regering een natuurgebied van staatsniveau op in  het ‘Hoh Xil’-reservaat.  Het bevindt zich op 4600 meter hoogte op het Qinghai-Tibetplateau en heeft een oppervlakte van 45.000 km².  De laatste tien jaar werd streng opgetreden tegen stropers en meer dan 4000 dierenhuiden werden in beslag genomen. De actie van vorige week, waarbij 2282 schuilplaatsen  ontdekt en vernietigd werden, was de grootste in zijn soort, aldus Cedian Zhou, directeur van het reservaat. Door de inspanningen van het afgelopen decennium groeide het aantal Tibetaanse antilopes weer aldus nog de directeur. De laatste cijfers spreken van 120.000 ,  een verdubbeling van het cijfer in 2000.

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *