Bewijs verkregen door marteling ongeldig

China heeft nieuwe richtlijnen bekendgemaakt die het moeilijker maken tot een veroordeling te komen als de verdachte onder dwang bekend heeft. Bewijs verkregen via marteling en van anonieme bronnen moet buiten beschouwing worden gelaten in zaken waar de doodstraf kan worden opgelegd.
china-justiceDe wijzigingen zijn bekendgemaakt via de website van de regering in een gezamenlijke verklaring van het Hooggerechtshof, het hoogste Volksparket, het ministerie van Politie , het Ministerie van Staatsveiligheid en het ministerie van Justitie. “De afgelopen jaren is gebleken dat onzorgvuldigheid en oneigenlijke methoden zijn gebruikt om bewijslast te verzamelen, met name in zaken waar de doodstraf kon worden opgelegd”, luidt de verklaring.
Eerder dit jaar werd een man vrijgelaten na elf jaar ten onrechte voor moord te hebben vastgezeten. Zhao Zuohai vertelt nu dat hij destijds bewust wakker is gehouden en geslagen werd om hem zo tot een bekentenis te dwingen. Toen de man die hij zou vermoord zou hebben, echter nog in leven bleek werd zijn veroordeling onwettig verklaard en ontving hij 96.000 $ schadevergoeding.
In China hebben verdachten in hechtenis slechte toegang tot juridisch advies. De wijzigingen in de wetgeving worden verwelkomd door Chinese juridische experts. “Door deze nieuwe regels zal de politie niet langer bekentenissen durven afdwingen aan de hand van marteling, officieren van justitie zullen geen gebruik maken van dergelijke bewijslast en rechters zullen het verwerpen. Dan is het niet moeilijk een einde te maken aan gedwongen bekentenissen”, aldus Chen Ruihua, professor aan de Universiteit van Beijing, in China Daily. Chen wijst echter ook op het feit dat de prikkel om bekentenissen koste wat kost te verkrijgen altijd zal blijven bestaan zolang bekentenissen gebruikt worden als benchmark voor de prestaties van de politie.
Op het vlak van justitie in China vallen nog twee nieuwsfeiten te melden. De burgemeester van de stad Zhongshan in de Parelrivierdelta is onder verdenking gesteld wegens economische corruptie. In Yongzhou (provincie Hunan) is een voor China zeldzame wilde schutter beginnen schieten in het gerechtsgebouw: hij doodde drie rechters en verwondde drie omstaanders. De 46-jarige dader was hoofd veiligheid bij een postdienst en leefde sinds drie jaar gescheiden. Nadien pleegde hij zelfmoord.
Bron: Radio86.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *