Zoals Guizhou in het zuiden wil Binnen Mongolië in de noordelijke regio’s een nationaal knooppunt voor datacirculatie en -handel zijn en een voorloper op het gebied van datagestuurde ontwikkeling. We nemen een kijkje in het kanton Horinger dat ’s werelds grootste intelligente computercentrum in één gebouw huist van een telecomprovider. Verderop te Ulaanqab zijn meer dan 50 datacenters actief die naadloos voorzien in de AI-behoeften te Beijing en daarbuiten

Nu de digitale economie van China in een stroomversnelling komt, loopt Binnen-Mongolië voorop op het gebied van digitalisering en ontwikkelt het zich op het gebied van groene computers en gegevensopslag. Het intelligente computercentrum van China Mobile in Horinger New Area te Hohhot is met een piekverwerkingscapaciteit van 6700 petaflops ’s werelds grootste intelligente computercentrum in één gebouw van een telecomprovider. Een petaflop is met 1 biljoen berekeningen per seconde een meeteenheid voor de snelheid van computers.. Het centrum is ontworpen om de training van kunstmatige intelligentie en big data-analyse te ondersteunen en voorziet in de computerbehoeften van sectoren als transport, gezondheidszorg, onderwijs, energie en financiën, aldus China Mobile..
Horinger groeit snel uit tot een magneet voor grote spelers in de computerindustrie. Volgens het Horinger-bestuur hebben projecten van China Mobile, China Telecom, de Chinese Meteorologische dienst, Huawei Cloud en anderen zich allemaal in het gebied gevestigd. Tegen het einde van 2025 zou de totale rekenkracht naar verwachting 100.000 petaflops bedragen, waardoor een wereldwijd concurrentiele ‘rekenvallei’ ontstaat.
In een ander intelligent computercentrum te Horinger dat in september 2023 in gebruik is genomen, ondersteunen 672 rekken een rekenkracht van 20.000 petaflops. ‘Met een gemiddelde jaartemperatuur van 7 °C, een elektriciteitsprijs van slechts 0,32 yuan per kWh en 80 % van onze stroom uit hernieuwbare bronnen, liggen onze operationele kosten twee derden lager dan die van vergelijkbare centra in Beijing aldus algemeen directeur Bai Yang van Inner Mongolia Zhongke Supercomputing Technology dat de instelling beheert. Volgens gegevens van de big data-administratie van Hohhot wordt meer dan 80 % van het datacenter van de stad aangedreven door groene energie, het hoogste percentage in het hele land.
Doel
‘Het doel is om Binnen-Mongolië te ontwikkelen tot een belangrijk nationaal knooppunt voor datacirculatie en -handel en tot een voorloper op het gebied van datagestuurde ontwikkeling in de noordelijke regio’s’, verklaart Zhang Lei van het bureau voor gegevensbeheer van de autonome regio. Zhang voegt eraan toe dat de basis voor rekenkracht grotendeels wordt gevormd door de elektriciteitsvoorziening, wat het grootste voordeel van de regio is. Binnen-Mongolië kent een overvloed aan wind- en zonne-energie – goed voor meer dan de helft van ‘s lands windenergie en meer dan 20 % van het zonne-energiepotentieel – en heeft de laagste elektriciteitstarieven van het land.
Ulaanqab

Verder naar het westen in Ulaanqab zijn meer dan 50 datacenters van bedrijven als Alibaba, Kuaishou en UCloud actief met een netwerklatentie van minder dan vijf milliseconden. Daardoor voorzien ze naadloos in de AI-behoeften in Beijing en daarbuiten. De computerinfrastructuur van de stad ondersteunt zowel de realtime vraag in de regio Beijing-Tianjin-Hebei als de niet-realtime diensten in de Yangtze River Delta en de Greater Bay Area. Begin dit jaar had Ulaanqab 56 datacenters opgezet met een gezamenlijke rekenkracht van 68.000 petaflops en tegen het jaareinde zou dit cijfer 120.000 petaflops bedragen, directeur aldus Guo Xiaoling van de big data-administratie van Ulaanqab. In zijn hightech ontwikkelingszone bouwt China Datang Corp te Ulaanqab in drie fasen een datacenter dat uiteindelijk 6.400 rekken zal huisvesten met een capaciteit van 6.000 petaflops, wat overeenkomt met 10 miljoen krachtige computers. Na voltooiing zal het datacenter volledig op hernieuwbare energie draaien,
Slimme rekencentra
In februari 2022 is China officieel begonnen met de bouw van acht nationale rekenkrachtcentra. Als een van de acht nationale computerhubs in het kader van het initiatief ‘Eastern data, western computing’ bereikte de groene computercapaciteit van Binnen-Mongolië in 2024 94.000 petaflops, met meer dan 80 % van de energie voor de datacenters uit hernieuwbare bronnen.. Met de opkomst van grootschalige AI-modellen gaan regio’s in het hele land nu de 2.0-fase in, waarin supergrote intelligente rekencentra worden opgezet. Het belangrijkste verschil tussen intelligente rekencentra en gewone rekencentra ligt in hun focus: de eerste zijn bedoeld voor AI-gestuurde training en inferentietaken, terwijl de tweede doorgaans bredere rekenkundige taken uitvoeren.
Andere gebieden

Zo is onlangs de eerste fase van het grootschalige intelligente computercluster in Zhengzhou (in Henan) in gebruik genomen. Na voltooiing zal het centrum een rekenkracht van meer dan 100.000 petaflops hebben, het grootste in zijn soort in Centraal-China. Ook is eind vorig jaar officieel de eerste paal geslagen voor een intelligent computercentrum in Huizhou (Guangdong) dat in 2026 klaar moet zijn. Het wordt naar verwachting het eerste supergrote intelligente computercentrum in de Greater Bay Area van Guangdong-Hongkong-Macau.
Daarnaast heeft het openbare AI-computerplatform Yizhuang in Beijing, het grootste intelligente computercentrum van de stad, een uitbreiding aangekondigd om zijn rekenkracht te upgraden naar 5.000 petaflops met plannen om binnen dit jaar verder uit te breiden naar 10.000 petaflops. Volgens een rapport van het IDC in februari bereikte de intelligente rekenkracht van China in 2024 725 exaflops, een jaar-op-jaar groei van 74,1 %, meer dan drie keer de groei van de algemene rekenkracht. IDC verwacht dat de intelligente rekenkracht van China in 2025 1.037 exaflops zal bedragen, met een marktomvang van 25,9 miljard $.
Bron: China Daily