China blijft proberen voor Syrië

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi en zijn viceminister Zhai Jun hebben donderdag een ontmoeting gehad met Bouthaina Shaaban, de buitengewone gezant van de Syrische overheid. Beijing geeft de pogingen om in Syrië tot een vreedzame oplossing te komen niet op.
De Chinese diplomaten hebben hun bezorgdheid uitgesproken, gezegd dat de VN-resoluties dringend moeten worden nageleefd door alle betrokken partijen, dat de voorstellen van Kofi Annan en van de VN op 30 juni voor een wapenstilstand en politiek dialoog alsnog een kans moeten krijgen. Beijing heeft verder gemeld dat het contact zoekt met oppositiegroepen en ook met hun vertegenwoordigers wil gaan praten en dat het humanitaire hulp verleent aan Syrische vluchtelingen. Mevrouw Shabaan gaf de kijk van de Syrische regering op de situatie en herhaalde dat de regering een dialoog wil met de oppositie, waarbij vele partijen betrokken zijn. Damascus wil dat de twee vijandige partijen tegelijkertijd een wapenstilstand in laten gaan.
Eerder deze week stond er in de Global Times, een officiële krant, een commentaarstuk waarin bepaalde westerse landen, zoals Frankrijk, lof kregen omdat zij wel nog een kans op een vreedzame oplossing zien. Andere westerse landen, zoals de VS, kregen het verwijt dat zij samen met bepaalde Golfstaten de weg naar een vreedzame oplossing juist willen afsluiten. Dat doen ze door gewapende en niet-gewapende hulp te verlenen aan de opstandelingen en door hun voorstel om een zone met vliegverbod, de voorbode voor een interventie, in te stellen. Deze landen geven, aldus de Global Times, de oppositie de indruk dat zij het conflict met de wapens kunnen winnen. De VN die zijn waarnemers terugtrekt, maar niet zijn vertegenwoordigers voor humanitaire hulp, ziet zo dat al haar bemiddelingspogingen worden ondermijnd. Dat is ook het lot van de Chinese bemiddelingspogingen, maar volgens de Global Times moet Beijing de BRICS-landen en andere ontwikkelingslanden kunnen overtuigen om het streven naar een politieke oplossing te ondersteunen. Deze landen hebben immers ondervonden dat ‘politieke hervormingen verre te verkiezen zijn boven revoluties die door buitenlandse interventie worden uitgelokt,’ zo besluit de krant.
Bronnen: Xinhua, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *