China en België naar nog betere samenwerking? (UPD)

China en België lijken op vele vlakken nauwer te gaan samenwerken. Zal België een positieve rol spelen bij verdere toenadering tussen de Europese Unie en China?

China en BelgiëDe Chinese premier Li Keqiang had in Brussel gesprekken met o.a. zijn collega Charles Michel.

 ASEM en Brussel

Li was op werkbezoek in Brussel voordat hij deelneemt aan de tweejaarlijkse top van de Asia-Europe Meeting (ASEM), het forum voor landen uit Azië en Europa. Sinds 1971 onderhouden China en België diplomatieke betrekkingen. In de lente van 2014 heeft de Chinese president Xi Jinping een belangrijk bezoek gebracht aan België. Tijdens zijn toespraak voor het Europacollege in Brugge riep hij ook op om daadwerkelijk bruggen te bouwen tussen Europa en China.

Klein, maar dapper

De buurlanden Nederland en België zijn voor China erg belangrijk. Rotterdam is het beoogde eindstation van een grote handelsroute van het Belt and Road Initiative. In Brussel zetelt de EU. Nederland heeft voorlopig ietsje betere papieren. Het was een van de oprichters van de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB). De bilaterale handel met Nederland had in 2017 een waarde van $78.6 miljard en die met België ‘slechts’ $23.2 miljard.

Vooruitgang

China en BelgiëDe havens van Zeebrugge en Antwerpen doen echter tegenwoordig goede zaken met de Chinese collega’s. Er is in China een groeiende markt voor hoogwaardige landbouwproducten uit België. Beijing gaat de voorwaarden na om de ban op Belgische rundvlees op te heffen. Ook zijn er goede kansen voor de betrekkingen in transport, technologie van de medische beeldvorming, kernenergie, luchtvaart en havenactiviteiten. Betreffende die sectoren zijn er tijdens Li’s bezoek zeven samenwerkingsakkoorden afgesloten. De haven van Zeebrugge, de luchtvaartmaatschappij Air Belgium, het Kortrijkse bedrijf Barco (beeldschermen, videowalls en projectoren) en Agfa-Gevaert hebben hier het meeste resultaat geboekt. Premier Michel verwacht verder een ‘actieve samenwerking bij de ontwikkeling van de markten in Afrika en Azië’.

Europese onvrede wegnemen

Li nodigde Belgische bedrijven uit meer te investeren in China. Hij verzekerde de belangstellenden dat buitenlandse bedrijven mochten rekenen op dezelfde voordelen als Chinese (en uiteraard gehouden blijven aan dezelfde regels). Tijdens zijn bezoek aan Nederland had hij ook al de verzekering gegeven dat China de bescherming van het intellectuele eigendom nog zal versterken. Volgens Li zal zijn regering absoluut niet toestaan dat westerse bedrijven tot technologieoverdracht gedwongen worden. De Chinese premier wil zo de ongerustheid en de onvrede bij sommige Europese politici en ondernemers weg nemen.

Samen voor multilateralisme?

De Chinese premier hoopt dat België zijn stem zal laten horen in de Europese discussies. Hij verzoekt om een pleidooi voor een snellere vooruitgang naar het investeringsverdrag tussen China en Europa. Beijing rekent erop dat de EU dezelfde positieve boodschap wil brengen als China zelf. Met andere woorden: vasthouden aan vrije handel, economische globalisering, en aan het stelsel van multilaterale handel. Beijing zoekt dus bondgenoten om weerstand te bieden tegen wat de huidige Amerikaanse regering wil: ieder voor zich en vooral America first. Op het eerste gezicht reageert premier Michel welwillend op de Chinese voorstellen om samen te werken. Belgische investeringen in China, toenadering EU met China en multilateralisme in de wereldpolitiek kunnen op de steun van België rekenen.

Brussel en ASEM

Premier Michel beloofde in dit verband dat België zal voorstellen om de Connectivity Strategy van de EU te laten aansluiten op het Belt and Road Initiative (BRI). Op 19 september heeft de EU zijn strategie voor de connectiviteit tussen Europa en Azië uiteengezet. Dat zal zeker aan de orde komen tijdens de ASEM-top. De vraag blijft open of er sprake is van een alternatief voor of tegen het BRI. Het valt verder te bezien of de Asia Connectivity Strategy (ACS) de samenwerking met China zal bevorderen of juist tegenwerken.

Xinhua, La Libre.be, www.eu-asiacentre.eu, China.org, Whatsupasia.com,Global Times, Wikipedia, fmprc.gov.cn

Over de ASEM-top lees deze agenda

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *