Premier Li Keqiang in Nederland

Premier Li Keqiang is samen met verschillende Chinese ministers en een handelsdelegatie van 14 tot 16 oktober in Nederland. Het bezoek bevestigt de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen.

Li Keqiang is de eerste Chinese premier in veertien jaar die Nederland bezoekt. In 2014 was de Chinese president Xi Jinping wel al in Nederland voor een staatsbezoek.

Maandag 15 oktober werd premier Li Keqiang ontvangen door minister-president Rutte. De ontmoeting startte met een welkomstceremonie op het Binnenhof en werd afgesloten met een werklunch, waarvoor Nederlandse en Chinese gasten waren uitgenodigd die de brede relatie van Nederland met China vertegenwoordigen. Aan het begin van de avond werd de Chinese premier en zijn echtgenote door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in audiëntie ontvangen op Paleis Noordeinde.

Dinsdag 16 oktober ontmoet premier Li Keqiang de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer. Aansluitend vertrekt hij samen met minister-president Rutte naar het gemeentemuseum voor het China-Dutch Business Forum, dat als thema heeft Cooperation on high-tech Innovation and Sustainable Connectivity. De minister-president en de premier houden er een toespraak.

Wensen en resultaten

Li gaf vooraf commentaar in de Chinese media. Hij benadrukte de belangrijke handelsbetrekkingen tussen beide landen. Met zijn bezoek wil hij die nog verbeteren en ook het politieke vertrouwen en de vriendschap verdiepen. In China is een snelgroeiende middenklasse die interesse heeft voor kwaliteitsgoederen uit Nederland. Het Belt and Road Initiative (de nieuwe zijderoutes) kan zorgen voor betere verbindingen tussen China en Nederland.

In een geschreven verklaring bij aankomst stelde Li dat hij hoopt wegen te vinden om de samenwerking op verschillende gebieden uit te breiden en te verdiepen, en om het eens te worden over het verdedigen van het multilateralisme, de globalisering en de promotie van vrije handel en investeringen. Dat zal een nieuwe boost geven aan de betrekkingen russen China en Nederland, en die tussen China en de EU en moet meer voordelen opleveren voor het volk.

Op de gezamenlijke persconferentie na zijn gesprek met Rutte benadrukte hij nogmaals deze thema’s, met verwijzingen naar de onzekerheid in de huidige wereldeconomie, een onrechtstreekse kritiek op Trump. Het conflict tussen de VS en China kwam overigens niet aan bod in dit gesprek. Volgens Rutte zijn Nederland en China, ‘vrienden, geen bondgenoten’.

Rutte van zijn kant benadrukte dat het internationale speelveld eerlijk moet zijn en voor iedereen gelijk, een verwijzing naar de Europese verzuchting dat China onvoldoende open is voor Europese bedrijven.

Li Keqiang beloofde dat China de grenzen open zal zetten voor Nederlandse bedrijven. Hij denkt dat er tijdens zijn verblijf voor 8,5 miljard euro contracten getekend kunnen worden. Daar zit onder meer uitvoer van Nederlandse landbouwproducten naar China bij.

Rutte is tevreden omdat China wil meewerken aan een nieuwe internationale klimaatcommissie waartoe Nederland het initiatief heeft genomen.

Li zal verder naar Brussel doorreizen om op 18 en 19 oktober deel te nemen aan de Asia Europe Meeting (ASEM) in Brussel, waar 51 staats- en regeringsleiders present zullen zijn.

Bronnen: Xinhua, Rijksoverheid.nl, NOS

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *