Chinese robotten in opmars

Het aandeel van Chinese industriële robotten op de Chinese markt overtrof vorig jaar voor het eerst de buitenlandse en de Chinese producenten laten al hun oog vallen op de internationale markt. Bij de mensachtige robotten, waar China instaat voor één derde van de wereldwijde markt, leidt het land zelfs zowel in patentaanvragen als in geldige patenten.

Siasun-robot op Hannover Messe 2024  Foto Xinhua Disclaimer

In een fabriek van de Chinees-Japanse joint venture Dongfeng Honda te Wuhan lassen, vormen, bevestigen en transformeren meer dan 300 in China gemaakte industriële robots grondstoffen tot de contouren van de voertuigcarrosserie. Het proces duurt slechts 43 seconden en vermindert de blootstelling van arbeiders aan hoge temperaturen en de risico’s van booglassen.

In 2022 waren China’s industriële robotinstallaties goed voor meer dan 50 % van het wereldwijde totaal. China’s productiesector heeft volgens ministeriële gegevens een robotdichtheid van 392 stuks per 10.000 werknemers. De Chinese markt voor industriële robots kende in 2023 volgens een rapport van het Gaogong Industry Research Institute 4,29 % groei met een verkoop van 316.000 eenheden. Tegen 2025 wil China de dichtheid van industriële robots in de productiesector verdubbelen ten opzichte van 2020, toen het cijfer 246 eenheden per 10.000 werknemers bedroeg.

In de afgelopen tien jaar hebben in China geproduceerde robots toepassingen gevonden in bijna de helft van de belangrijkste economische sectoren. Industriële robots spelen nu een cruciale rol op productielijnen in de autonijverheid, elektronica, de voedselsector en de farmaceutische industrie.

Sterke punten

Vorig jaar was er een opmerkelijke verschuiving te zien in het marktaandeel van binnenlandse en buitenlandse fabrikanten. Voor het eerst waren volgens het Gaogong rapport binnenlands geproduceerde industriële robots goed voor meer dan de helft van het marktaandeel. Het land begint zich te richten op het overbruggen van de kloof met gevestigde spelers zoals Japan, Duitsland en de Verenigde Staten.
Uitblinker is Siasun Robot & Automation, waarvan de robots op grote schaal worden toegepast in elektronica, lucht- en ruimtevaart en technische machines. Volgens Siasun-voorzitter Zhang Jin heeft de vooruitgang het Chinese industriële robotlandschap omgevormd en China minder afhankelijk gemaakt van ingevoerde technologieën. Ondanks deze vooruitgang hebben internationale roboticagiganten zoals Fanuc, ABB, Kuka en Yaskawa nog steeds een groot aandeel van de binnenlandse markt, vooral in het topsegment.

De wereldwijde auto-industrie bijvoorbeeld, die goed is voor bijna de helft van de vraag naar industriële robots, vormt een grote uitdaging. Gevestigde buitenlandse fabrikanten domineren momenteel de sector, aldus regiomanager Yi Mingze van Zhejiang Qianjiang Robot. Binnenlandse bedrijven moeten prioritair investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dit is essentieel om minder afhankelijk te worden van invoer, met name op het gebied van kritieke technologieën, aldus academicus Wang Yaonan bij de Chinese Academy of Engineering.

Bredere ambitie

Robots assembleren en schilderen vrachtwagens in FAW te Changchun Foto: Xinhua Disclaimer

Yantai Aitron Robot Technology uit Shandong plukt echter de vruchten van de snelle ontwikkeling in de sector van nieuwe energievoertuigen. Hun robots die ladingen vervoeren, hebben internationale prestatienormen bereikt tegen lagere kosten, terwijl ze interactieve coördinatiediensten van hoge kwaliteit leveren. Als gevolg hiervan zijn veel binnenlandse NEV-fabrikanten begonnen met het aanschaffen van Aitrons producten. Vooral bij de 360-kilogram robots die lasten vervoeren, is er een constant aanbodtekort als gevolg van de grote vraag, aldus plaatsvervangend algemeen manager Liu Jie.
Chinese fabrikanten van industriële robots kijken almaar verder dan de binnenlandse markt. Siasun, dat al in 2007 begon met het exporteren van haar robotproducten, voert deze nu uit naar meer dan 40 landen en regio’s wereldwijd. Het bedrijf heeft overigens buitenlandse dochterondernemingen en regionale centra opgericht in Singapore, Thailand, Maleisië, Duitsland en andere locaties, aldus Zhang. Dit jaar is het van plan om zijn wereldwijde aanwezigheid verder uit te breiden door de oprichting van een nieuw servicecentrum te Stuttgart, samen met een buitenlands engineering-serviceteam om de prestaties van de lokale activiteiten te verbeteren en de behoeften van de lokale consumenten beter te begrijpen, aldus Zhang Jin.

Volgens sommige experts zijn Chinese industriële robots echter nog steeds niet verfijnd genoeg in het topsegment van de markt. Internationale robotgiganten integreren hun producten met het industriële internet, kunstmatige intelligentie, cloud computing en IoT om de intelligentie en mogelijkheden van hun producten te verbeteren, aldus robotica-expert Huang Tian aan de Universiteit van Tianjin. Chinese bedrijven moeten ook leren van succesvolle internationale merken en investeren in het opbouwen van een robuust en efficiënt verkoopsysteem dat verschillende buitenlandse markten kan penetreren en bedienen, aldus Huang.

Mensrobotten

UBtech robot Walker X schaakt Chinees op World Artificial Intelligence Conference  Foto China Daily Disclaimer

Een recente video waarin een humanoïde robot in een fabriek werkt maakte furore op het Chinese internet. De robot inspecteerde moeiteloos sloten van autodeuren, testte veiligheidsgordels, onderzocht koplampdeksels en bracht zelfs auto-emblemen aan. De robot Walker S werd vervaardigd door het Chinese AI- en humanoïde roboticabedrijf UBTech Robotics. De Chinese markt voor mensachtige robots zal naar verwachting dit jaar 27 miljard yuan bereiken en zou in 2029 zijn gestegen tot 75 miljard yuan of 32,7 % van de wereldwijde markt, aldus een gezamenlijk rapport van april door leaderobot.com en UBTech Robotics. Chinese humanoïde robots hebben zich ontwikkeld tot een geavanceerd stadium waarin ze kunstmatige intelligentie, machinaal leren en computervisiesystemen integreren, aldus het rapport

Uit een ander rapport door het onderzoeksinstituut van People’s Daily Online blijkt dat China vanaf mei vorig jaar de wereldleider was in zowel patentaanvragen als geldige patenten voor humanoïde robottechnologie (respectievelijk 6.618 en 3.110), terwijl de wereldwijde patentaanvragen de 15.000 overschreden. In de komende jaren wordt verwacht dat mensachtige robots belangrijke toepassingen vinden in industriële productie, commerciële diensten en huishoudelijk gezelschap. Ook hier moet echter nog een inhaalslag gemaakt worden, vooral op het gebied van softwareontwikkeling. Qua hardware hebben humanoïde robots vaak meer dan 40 gewrichten nodig om menselijke bewegingen na te bootsen, terwijl bij industriële robots zes of zeven gewrichten volstaan.. Dit verhoogt de mechanische complexiteit en eveneens de hardware-kosten.

Mensachtig robotsysteem

Verschillende grote steden waaronder Beijing en Shanghai hebben een ondersteunend beleid ontwikkeld om de groei van de sector te stimuleren. Koploper op het gebied van technologische innovatie Beijing heeft een fonds van 10 miljard yuan opgericht voor de ontwikkeling van de humanoïde robotica-industrie. Ondertussen is Shanghai van plan om een synergetisch innovatieplatform op te zetten dat grootschalige modellen combineert met humanoïde robots. Tegen 2025 wil China een innovatief mensachtig robotsysteem opzetten om massaproductie mogelijk te maken. Het land heeft zijn zinnen gezet op het bereiken van uitgebreide capaciteiten in humanoïde robotica tegen 2027, die gelijk zou moeten zijn aan die van de meest geavanceerde naties ter wereld.

Bron:  China Daily

Demonstratie van mensachtige robot bij Chinese starter Fourier Intelligence

Print Friendly, PDF & Email