Bemanning Shenzhou 18 gaat Shenzhou 17 aflossen

Donderdagavond heeft China vanaf de lanceerbasis in Jiuquan drie Shenzhou 18-ruimtevaarders de ruimte ingestuurd via de Long March-2F draagraket. De drie zullen in het ruimtestation de bemanning van de Shenzhou 17 aflossen die er een half jaar in hebben verbleven en gaan er ook zelf 6 maanden In doorbrengen met voornamelijk wetenschappelijke experimenten.

Lancering Shenzhou 18 met Long March-2F draagraket Foto Xinhua Disclaimer

China heeft donderdag om 20:59 uur het bemande ruimtevaartuig Shenzhou-18 gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China. De Shenzhou-18 wordt zoals zijn voorgangers naar het Chinese ruimtestation gestuurd met de Long March-2F draagraket die men sinds zijn eerste vlucht in 1999 voortdurend verbeterde. Vergeleken met de vorige Long March-2F die gebruikt werd voor de Shenzhou-17 heeft de nieuwe raket 32 technische aanpassingen ondergaan, waardoor hij veiliger en betrouwbaarder is geworden. Het voorbereidingsproces van de Long March-2F raket werd voorts teruggebracht van 49 dagen in de beginfase tot 30 dagen.

Nadat het Shenzhou-18 ruimtevaartuig in een baan om de aarde was gebracht, voerde het zo’n 6,5 uur later een rendez-vous en koppeling uit aan de radiale koppelpoort van de Tianhe-kernmodule, waardoor een complex van drie modules werd gevormd.

Bemanning

Met de Shenzhou-18 stuurt China de zevende groep taikonauten naar het Tiangong-ruimtestation. Het is eveneens China’s 32ste bemande ruimtevlucht. De leden voor de bemande ruimtevluchtmissie Shenzhou-18 bestaan uit de taikonauten Ye Guangfu, Li Cong en Li Guangsu, met Ye als missiecommandant. Ye, die deel uitmaakt van de tweede lichting geselecteerde taikonauten, heeft eerder deelgenomen aan de Shenzhou-13 ruimtemissie, terwijl de andere twee bemanningsleden van de derde lichting aan hun allereerste ruimtereis beginnen. Alle drie zijn geboren in de jaren 1980. Tijdens hun verblijf zal de bemanning van Shenzhou-18 het Tianzhou-8 vrachtschip en de bemanning van Shenzhou-19 verwelkomen. Het is de bedoeling dat het drietal eind oktober van dit jaar zal terugkeren naar de aarde. Op langere termijn wil China vóór 2030 op de maan landen.

De bemanningen van Shenzhou 17 en 18 bijeen in ruimtestation Foto Xinhua Disclaimer

Na het voltooien van de wissel met de Shenzhou-17 leden, zal de Shenzhou-18 bemanning ongeveer zes maanden in het ruimtestation verblijven. Gedurende deze periode zullen ze ruimtewetenschaps- en toepassingsexperimenten uitvoeren en twee tot drie extravehiculaire activiteiten. Ze zullen eveneens zes in- en uitgangen uitvoeren voor vracht. Ze gaan ook beschermingsmiddelen tegen ruimtepuin plaatsen en externe ladingen en apparatuur installeren en ophalen. Daarnaast zullen ze 90 wetenschappelijke populariseringsactiviteiten en ruimte-experimenten uitvoeren op het gebied van basisfysica in microzwaartekracht, materiaalkunde en biowetenschap in de ruimte, ruimtegeneeskunde en ruimtevaarttechnologie.

Aquarium

Speciaal is de taak om een ‘aquarium’ te maken en vissen groot te brengen in het nulpunt van de zwaartekracht. Ze zullen een vereenvoudigde versie van een aquatisch ecosysteem creëren met zebravissen en algen om te bestuderen hoe de ruimteomgeving hun groei en systeembalans beïnvloedt. Het ‘aquarium’ heeft een volume van 1,25 liter en biedt plaats aan vier kleine vissen. Maar als het experiment slaagt, zal het een belangrijke doorbraak zijn voor het kweken van gewervelde dieren in de ruimte.

De taikonauten gaan ook een experiment uitvoeren rond het kweken van planten. Het doel is om de veranderingen in de functie en genexpressie van plantenstamcellen in een microzwaartekrachtomgeving te analyseren. Volgens de wetenschappers zal dit onderzoek theoretische ondersteuning bieden voor het ontwerpen van gewassen die zich aan de omstandigheden in de ruimte kunnen aanpassen.

Internationale samenwerking

Wuhan Forum over ruimtesamenwerking Foto Global Times Disclaimer

Woensdag nam men na het eerste Forum voor ruimtesamenwerking tussen China en-Latijns-Amerikaanse en Caraïbische staten de Verklaring van Wuhan aan. De verklaring wil de ruimtesamenwerking tussen China en Latijns-Amerika bevorderen en de ontwikkeling van de ruimtevaart in Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen stimuleren. In de verklaring wijst men er op dat China en veel landen in Latijns-Amerika hebben samengewerkt, zoals voor de succesvolle lancering van de Chinees-Braziliaanse satelliet voor aardse hulpbronnen, de Venezolaanse communicatie- en teledetectiesatelliet en de Boliviaanse communicatiesatelliet. Vertegenwoordigers van de Chinese nationale ruimtevaartadministratie en ruimtevaartagentschappen van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen stelden in de verklaring ook voor om over te gaan tot uitwisselingen op het gebied van ruimtewetenschap en -technologie en tevens de toepassing van satellietcommunicatie, navigatie en teledetectietechnologieën op het gebied van o.a. milieubescherming, meteorologie en landbouw te zullen bevorderen.

Het International Lunar Research Station (ILRS), een maanprogramma dat momenteel wordt geleid door het China Nation Space Agency (CNSA) en Roscosmos uit Rusland, heeft Nicaragua, de Asia-Pacific Space Cooperation Organization (APSCO) en de Arab Union for Astronomy and Space Science toegevoegd als samenwerkende landen en organisaties. Het CNSA kondigde woensdag aan dat China met deze drie partijen zal samenwerken omtrent verschillende aspecten zoals de technische implementatie, werking en toepassing van het ILRS-programma. Door de gezamenlijke bouw met meerdere landen zal het ILRS een uitgebreide inrichting voor wetenschappelijke experimenten op het maanoppervlak en in een baan om de maan vestigen. Ze dient om op lange termijn autonoom te werken, met op korte termijn menselijke betrokkenheid. Deze is ook uitbreid- en onderhoudbaar.

Bronnen: Global Times, Xinhua, pacenews.com is

Print Friendly, PDF & Email